Friss hírek

Az FIA új elnöke nem lesz elnéző, ha Hamilton valóban megszegte a gálára vonatkozó szabályokat

Nem lesz elnéző a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) új elnöke, Mohammed Ben Sulayem, ha kiderül, hogy Lewis Hamilton valóban megszegte a Forma-1 szabályait azzal, hogy kihagyta a csütörtöki díjátadó gálát.

A hétszeres világbajnok Max Verstappen mögött a 2. helyen zárta a 2021-es évet, így hivatalos lett volna az FIA szokásos évadzáró gálájára. Hamilton viszont a Mercedes csapatfőnökével, Toto Wolff-fal együtt távolmaradt, feltehetően az Abu Dhabi Nagydíjon történt események miatt.

A Sportszabályzat 6.6-os cikkelye kimondja, azok a versenyzők, akik az első, a második és a harmadik helyen végeztek az F1-es bajnokságban, jelen kell, hogy legyenek az FIA díjátadóján.

Az FIA pénteken megválasztott új elnöke, Mohammed Ben Sulayem egyik első feladata az lesz, hogy megítélje, Hamilton valóban szabályt szegett-e.

„Végső soron a szabály az szabály” – mondta a szakember.

„Szóval meg fogjuk vizsgálni a szabályok alkalmazását, és hogy valóban szabályt szegett-e. Meg fogom vizsgálni.”

„Természetesen nekünk is követnünk kell majd a szabályainkat. Ugyanakkor viszont ez nem akadályoz meg bennünket abban, hogy megbizonyosodjunk arról, egy bajnok jó véleménnyel van a sportunkról. Könnyű jónak lenni az emberekkel. És olcsó dolog is. És motiválni is lehet vele. De ha történt szabályszegés, nem lesz bocsánat.”

Sulayem elismerte, nagyon fontos lesz, hogy megbizonyosodjanak arról, Hamilton valóban szabályt szegett-e, hiszen a brit versenyző kétségkívül össze van törve az abu dhabi események miatt.

Arra a konkrét kérdésre, hogy valóban kizárható-e mindenféle megbocsátás, így felelt: „A megbocsátás mindig adott, de a szabály az szabály. Meg fogjuk nézni őket.”

„És én mindig azt mondom: a szabályok nem csak úgy lettek. Egy ember hozta létre őket… És lehet javítani rajtuk, ki lehet cserélni őket. Szóval a szabályok azért vannak, hogy javítsunk rajtuk.”

„Tudom, hogy Lewis nagyon szomorú a történtek miatt, és ha egyetlen szót használnék, az az összetört lenne. De meg kell néznünk, hogy történt-e szabályszegés. Most még nem tudom megmondani. Pár órája vagyok csak elnök, most kezdtem még csak el válaszokat adni – anélkül, hogy megvizsgáltam volna a tényeket.”

Ha Hamiltont valóban bűnösnek találják, pénzbírságot kaphat.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!