Friss hírek

Az idővel versenyeznek a forma-1-es csapatok

A Forma-1-es Csapatok Szövetsége (FOTA) mielőbb találkozni szeretne a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) illetékeseivel, hogy átbeszélhessék a jövő évre tervezetett radikális szabályokat, amik nem nyerték el a tetszését.

A Forma-1-es Csapatok Szövetsége (FOTA) mielőbb találkozni szeretne a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) illetékeseivel, hogy átbeszélhessék a jövő évre tervezetett radikális szabályokat, amik nem nyerték el a tetszését.

A FOTA tagjai szerda délután találkoztak Londonban, ahol a fő téma az F1 jövője, és az aláírásra váró új Concorde Egyezmény véglegesítése volt.

Mint azt már megszokhattuk, a FOTA által szerda este kiadott sajtóközlemény igen szűkszavú volt, azonban rámutatott arra, hogy a csapatok nincsenek megelégedve a szövetség által javasolt új szabályokkal, és azonnali találkozót sürgetnek.

“A FOTA egy pozitív és konstruktív találkozót tartott, és megegyezett abban, hogy továbbra is közösen, módszeresen fog együtt dolgozni a további költségcsökkentés meghatározásán 2010-ben és 2011-ben, azon az ösvényen haladva, amire 2008-ban rálépett” – állt a közleményben.

“A FOTA aggodalmát fejezi ki a WMSC legutóbbi ülésén hozott döntései miatt, már ami a 2010-es szabályokat illeti, és éppen ezért sürgősen meg szeretné kezdeni a tanácskozást az FIA illetékeseivel.”

A közlemény meglepő módon nem ejtett szót az FIA elnöke, Max Mosley 39 éves fiának haláláról, amit aznap hoztak nyilvánosságra a hatóságok. Mosley a történtek miatt lefújta spanyolországi látogatását, ahol tervei szerint sajtókonferenciát tartott volna, többek között a jövő évben bevezetésre kerülő szabályokról.

A csapatoknak itt lett volna lehetőségük találkozni az elnökkel, ám ez nem történhet meg, így nagyon kevés idejük marad arra, hogy összeüljenek az FIA illetékeseivel, és meggyőzzék őket arról, nem jók a szabályok.

Azért is olyan égetően sürgető a szabályok tisztázása, mert a csapatoknak május 22. és 29. között be kell adniuk nevezésüket a 2010-es bajnokságba, tehát addig megoldást kell találniuk a kialakult helyzetre.

Mosley korábbi interjújában célzott arra, hogy nem lesz sok lehetőségük és idejük az esetleges tárgyalásokra, éppen ezért arra is felkészült, hogy parázs viták alakulhatnak ki a szövetség és a csapatok között a következő hetekben – ám akkor még nem tudta és nem is tudhatta, hogy idősebbik fiát holtan találják otthonában, drog-túladagolás miatt.

A csapatok a hírek szerint megegyeztek abban, hogy nem akarnak kétszintes bajnokságot, azaz opcionálisan biztosan nem akarják, hogy bevezetésre kerüljön a 40 millió fontos költségvetési sapka, amely kimondaná, hogy azok, akik tartják magukat a szűkös kerethez, nagyobb technikai szabadságot kapnak, mint a többiek.

A csapatok továbbá azt is nehezményezik, hogy az FIA szépen halkan belecsempészte a 2010-es Sportszabályzatba a “győztes mindent visz” rendszert, amit már az idei évben is be akartak vezetni, és éppen a FOTA volt az, aki azt megakadályozta.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!