Az összeomlás határán a Red Bull: Ha Horner marad, Verstappen, Newey és Marko is távozhat - F1VILÁG.HU

Az összeomlás határán a Red Bull: Ha Horner marad, Verstappen, Newey és Marko is távozhat

HIRDETÉS
Sajtójelentések szerint Max Verstappen szabadon távozhat a Red Bull Forma-1-es csapatától, amennyiben fő támogatója és bizalmasa, dr. Helmut Marko otthagyja az osztrák istállót.
ZANDVOORT, NETHERLANDS - AUGUST 25: Max Verstappen of the Netherlands and Oracle Red Bull Racing talks with Red Bull Racing Team Principal Christian Horner and Red Bull Racing Team Consultant Dr Helmut Marko in the garage during practice ahead of the F1 Grand Prix of The Netherlands at Circuit Zandvoort on August 25, 2023 in Zandvoort, Netherlands. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)

Hiába a Bahreinben aratott magabiztos kettős győzelem, az elmúlt hetekben Christian Horner zaklatási botránya szolgáltatja a legfőbb beszédtémát a Red Bull F1-es csapatával kapcsolatban. A brit szakembert ugyan az osztrák energiaital-gyártó belső vizsgálta felmentette a vádak alól, múlt héten azonban terhelő bizonyítékok láttak napvilágot, ezt követően pedig nem csitul, sőt, egyre csak fokozódik a botrány a Red Bull Racing körül.

A helyzet olyannyira komollyá vált, hogy Max Verstappen édesapja, Jos Verstappen szombaton egy lapinterjúban már arról beszélt, Hornernek távoznia kell az istállótól, ha ugyanis nem teszi meg, könnyen széthullhat az istálló. A holland mondatainak pedig igencsak komoly jelentése lehet, az F1-Insider című internetes lap ugyanis meglehetősen érdekes információk birtokába jutott: a portál tudni véli, Max Verstappen szerződésében van egy záradék, mely lehetővé teszi, hogy 2028 végéig szóló szerződése ellenére távozzon a Milton Keynes-i istállótól, amennyiben legfőbb bizalmasa, dr. Helmut Marko otthagyja a csapatot. Márpedig erre egyre nagyobb esély látszik, amennyiben Horner valóban marad a csapatfőnöki székben.

Az F1-Insider szerint egyértelműen két táborra szakadt a Red Bull csapata, és miközben Horner az energiaital-gyártó thai tulajdonosainak bizalmát élvezi, addig az osztrák kisebbségi tulajdonosok, Helmut Marko, Adrian Newey főtervező, valamint a Verstappen család úgy tűnik, egy oldalon állnak. A lap felhívta a figyelmet a múlt szombati, bahreini díjátadóra is, ahol Marko, Newey és Jos Verstappen közösen ünnepelték a győztes világbajnokot, míg Horner jó néhány méterrel távolabb, feleségével, Geri Halliwell-lel, valamint a thai tulajdonossal együtt meglehetősen visszafogottan „veregette meg Verstappen vállát”.

Az internetes lap szerint a Red Bull most olyan erőpróba előtt áll, mely „messze túlmutat a Forma-1-es alvállalkozásokon”, a Red Bull jövőbeli technológiai partnere — és egyúttal fontos szövetségese az amerikai piacon a Coca-Colával szemben —, a Ford már abban is elbizonytalanodott, hogy az együttműködésnek egyáltalán van-e értelme, a detroiti vezetőségnek ugyanis nem érdeke, hogy nevüket összemossák a botrányos eseményekkel.

Úgy hírlik, Helmut Marko lojális a Red Bullhoz, a Horner-ügyről nem is nagyon nyilatkozik, Verstappen kilépési záradékáról azonban röviden nyilatkozott az F1-Insidernek: „Ami engem illet, nem állok Max útjába”. 

A korábbi Forma-1-es versenyző, Gerhard Berger mindeközben úgy látja, egyértelmű a képlet: ha Horner marad, mindenki más távozik: „Most úgy tűnik, hogy Horner marad a Red Bullnál, Helmut Marko és Adrian Newey otthagyja a csapatot, Max Verstappen pedig a Mercedeshez távozik” — mondta Berger az F1-Insider című lapnak.

És bár vad forgatókönyvnek tűnik, egyre nagyobb esély mutatkozik arra, hogy Max Verstappen valóban Lewis Hamilton utódja lehet a Mercedesnél. Édesapját, Jos Verstappent a bahreini hétvégén több alkalommal is egyeztetni látták Toto Wolf-fal, sőt, a felek a pénteki időmérőt követően állítólag együtt is vacsoráztak.

„Egyéni szinten minden összetört” — mondta az üggyel kapcsolatban Ralf Schumacher. „Ezt már nem lehet helyrehozni. A Red Bullnak az lenne a legjobb, ha Horner lemondana. De kétlem, hogy ezt megteszi.”

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Az összeomlás határán a Red Bull: Ha Horner marad, Verstappen, Newey és Marko is távozhat
Fogadj és nyerj! Tedd meg a téteket az F1-es Kínai Nagydíjra! (x)
Norris: Nem lesz esélyünk a dobogóra Kínában
Alonso ismét erőn felül teljesített, nehéz versenyre számít
Az FIA elutasította az Aston Martin óvását
A rajtkiugrásokról egyeztetnek az F1-es csapatok

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!