Az új Honda-motornak hála a Red Bull is jobb autót építhetett - F1VILÁG.HU

Az új Honda-motornak hála a Red Bull is jobb autót építhetett

HIRDETÉS
A Red Bull Forma-1-es csapata aerodinamikailag hatékonyabb autót tudott tervezni a 2021-es idényre annak köszönhetően, hogy a Honda teljesen átalakította V6-os erőforrását az új idényre.
BAHRAIN, BAHRAIN - MARCH 26: Sparks fly behind Sergio Perez of Mexico driving the (11) Red Bull Racing RB16B Honda during practice ahead of the F1 Grand Prix of Bahrain at Bahrain International Circuit on March 26, 2021 in Bahrain, Bahrain. (Photo by Lars Baron/Getty Images)

Bár a japán gyártó az idei szezon végén kivonul a Forma-1-ből, utolsó évére mindent beleadott: teljesen áttervezte V6-os erőforrását, mellyel a Red Bull a győzelemért harcolhatott a szezonnyitó Bahreini Nagydíjon.

A Honda motorja pedig nemcsak erősebb és megbízhatóbb lett, hanem ahhoz is nagyban hozzájárult, hogy a Red Bull egy ütőképesebb autót tudott tervezni a 2021-es szezonra – mondja a Honda F1-es technikai igazgatója.

„Minden egyes elemet felülvizsgáltunk, a korábbi erőforrás koncepcióját, és új erőforrásként terveztük meg az idei motort” – fogalmazott Toyoharu Tanabe.

„Természetesen az, hogy javítani akartunk az erőforrás teljesítményén, azt jelentette, hogy a belső égésű motort és az ERS-rendszert is újraterveztük. Az új tervezéssel egy kicsit kompaktabbá tettük az erőforrást a korábbihoz képest. Azt gondolom, ez hozzájárult az autó „csomagolásához” és teljesítményéhez is.”

A bahreini verseny után Tanabe beszélt arról is, pontosan min változtattak, és mi volt annyira nagy segítség a Red Bullnak.

„Alacsonyabbra helyeztük a vezérműtengelyt, és csökkentettük a motor magasságát” – magyarázta. „Egy kompaktabb csomag lett. Ennek eredményeképpen pedig, amikor a motort a kasztniba építik, az autó belsejében szabadabban áramolhat a levegő. Egyszerűbben fogalmazva tehát: az új motor hozzájárult az aerodinamikához.”

„Nehéz pontos számokat mondani, hogy mennyivel is nőtt a leszorítóerő, és ez köridőben mit jelent, de [Adrian]Newey azt mondta, hogy nagyon örül, hogy az erőforrás kompaktabb lett.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!