Friss hírek

Az új szabályokkal még nem lesz győztes a Renault

A Renault Forma-1-es versenyigazgatója, Frederic Vasseur attól tart, a 2017-es szabályváltozások sem jelentik automatikusan azt, hogy a francia gyártó rögtön versenyképessé válik a királykategóriában.


A Renault Forma-1-es versenyigazgatója, Frederic Vasseur attól tart, a 2017-es szabályváltozások sem jelentik automatikusan azt, hogy a francia gyártó rögtön versenyképessé válik a királykategóriában.

A Renault az idei szezontól kezdődően ismét gyári csapatként vesz részt a száguldó cirkusz küzdelmeiben, és bár a 2017-es évre tervezett változásoktól sokan azt remélik, kicsit összekuszálódnak az erőviszonyok, a Renault-nál úgy vélik, több idő kell ahhoz, hogy újra az élmezőnyben versenyezzenek.

„Jövőre még nem lesz erre lehetőségünk, mert nemcsak a szabályokon múlik a dolog, hanem a struktúrán is” – mondta a Renault versenyigazgatója, Frederic Vasseur.

„Fel kell építeni a csapatot az F1-ben, márpedig ez egy közepesen hosszú projekt. Ahhoz például, hogy valakit leszerződtessünk, legalább 18 hónapot várnunk kell, mert kötelező szabadságát kell előbb letöltenie. Ez pedig azt jelenti, hogy az adott személyt két évig nem lehet alkalmazni, addig nem dolgozhat az autón.”

„Ilyen az élet. És ez talán azt is jelenti, hogy a sokkal nagyobb csapatok jobban fel vannak készülve az új szabályokra, mint mi. A szabályváltozások előnyt jelenthetnek egy csapatnak akkor, ha az ma is versenyképes, de én kétlem, hogy nekünk sikerül majd közelebb kerülnünk az élmezőnyhöz.”

Renault

Vasseur elárulta, eddig azon dolgoztak, hogy lefektessék a sikeres jövő alapjait, így nem is akartak gyors változtatásokat végrehajtani a szervezeten belül.

Arra a kérdésre, hogy mennyit változott a struktúra azóta, hogy a Renault átvette az irányítást a Lotus felett, a szakember így felelt: „Nem sokban változott, az elsődleges cél ugyanis az, hogy tisztán lássunk.”

„Bob Bell technikai igazgató nagyon elkötelezett a projekt iránt, most pedig meg kell határoznunk a lehetséges igazolásokat és befektetéseket, melyekre szükségünk van.”

„Ez egy hosszú távú projekt. Jövő héten nem fogunk hirtelen nagyot ugrani.”

A Renault technikai igazgatója hozzátette, természetesen a távolabbi tervek között egy világbajnok versenyző szerződtetése is szerepel.

„A legjobb az lenne, ha 2020-ra vagy 2021-re találnánk egy világbajnokot, és mostantól kezdve elkezdenénk felépíteni vele valamit. Ugyanezt csinálta a Red Bull is [Sebastian] Vettellel, és a Renault is anno [Fernando] Alonsóval.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

Ezeket is ajánljuk!

További hírek

Az új szabályokkal még nem lesz győztes a Renault
Videó: Bottas már beült a 2021-es Mercedesbe
Bemutatót tart ma a Ferrari F1-es csapata
Videó: Kubica vitte pályára az új Alfa Romeót
Verstappen igyekszik reálisan látni bajnoki esélyeit