Friss hírek

Baku október közepéig pótolná F1-es versenyét

A Forma-1-es Azeri Nagydíj szervezői felelősségteljes döntést hoztak azzal, hogy múlt héten a bakui verseny halasztása mellett döntöttek – ezt ugyanis még azt megelőzően meglépték, hogy elkezdték felépíteni az utcai pályát. A szervezők remélik, október közepéig pótolni tudják a futamot.

Baku június elején látta volna vendégül a száguldó cirkusz mezőnyét, hétfőn azonban bejelentették a verseny halasztását. Eddig összesen 8 F1-es verseny halasztásáról vagy törléséről kellett dönteni.

„Az ausztráliai események után egy kicsit világosabbá vált a dolog” – mondta a bakui versenypálya főnöke, az Azeri Nagydíj promótere, Arif Rahimov a Motorsport.com című lapnak.

„Gondolom, mennyire lesújtó volt a dolog a promóter számára Ausztráliában: rengeteg munkát és energiát fektettek bele, sokat költöttek arra, hogy felkészüljenek az eseményre, hogy aztán az utolsó pillanatban töröljék.”

„Ez pedig egy olyan helyzet, amilyenbe soha nem szerettem volna hozni a csapatomat – nagyon sajnáltam, amin keresztülmentek. Aztán világossá vált, merre tartanak a dolgok, és világszerte számos eseményt töröltek, köztük a labdarúgó Európa-bajnokságot, most pedig az Olimpiát. Szóval minden oldalról rajtunk volt a nyomás.”

Mivel utcai pályáról van szó, az aszfaltcsík kialakítása rengeteg munkával jár, Rahimov pedig tudta, még azt megelőzően döntést kell hozni, hogy elkezdenék felépíteni azt.

„Most kellett döntést hozni. Hiszen nem egy olyan pálya vagyunk, ami későig elhúzhatja ezt, hiszen fel kell építenünk a dolgokat, és erre szükségünk van némi időre.”

„Két-három hónapba telik csak az, hogy felépítsük a pályát. És még csak nem is beszéltem a kereskedelmi szempontokról, a nézők szórakoztatásáról. Az eredeti tervek szerint március 15-én kezdtük volna felépíteni a pályát, az események miatt viszont eltoltuk ezt egy héttel. Ezen egy hét alatt rengeteg értekezés volt köztünk és az F1, illetve az azeri kormány között, hogy kiderítsük, mi fog történni.”

„Számos forgatókönyvön átrágtuk magunkat, és végül úgy döntöttünk, megállunk.”

„Döntést kellett hoznunk, figyelembe véve a kormányzat tanácsait, ami aztán tanácsból rendelet lett a megelőző intézkedések bevezetése érdekében, mely nem teszi lehetővé a versenyt. Ez volt a pont az „i”-re a verseny elhalasztásával kapcsolatban.”

Amellett, hogy nem kezdték el felépíteni a pályát Bakuban, a versenyrendezők elkerülték azt is, amit Melbourne-ben nem sikerült: azt, hogy rengeteg pénzt elköltsenek úgy, hogy végül semmit sem tudnak adni a nézőknek.

„Ami azt illeti, igen. Megrendeltünk pár dolgot, de ezeket jövőre használni tudjuk, vagy később, ha a versenyt egy későbbi időpontban megtartjuk. De az összes kiadás, ami csak pazarlás lett volna, nem történt meg. Tehát mostanáig nem szenvedtünk pénzügyi veszteséget.”

A bakui szervezők számos más helyszínnel együtt természetesen szeretnék megtartani versenyüket egy későbbi időpontban.

„Nekünk volt már versenyünk áprilisban és júniusban is. A kritikus dolog Azerbajdzsánban az iskola, ha iskolai időszak van. Ez befolyásolja leginkább a verseny időpontját. Viszont volt már futamunk áprilisban, amikor volt iskola is, szóval láttunk mindkét esetre példát.”

„Egy kicsit talán nehezebb lenne az iskolai időszak elején versenyt rendezni – az szeptember 15-én kezdődik. Viszont sokkal nagyobb bonyodalommal jár most újra felépíteni a naptárat, szóval próbálunk annyira rugalmasak lenni, amennyire csak lehet.”

Rahimov hozzátette, a téli hónapokban semmiképp nem szeretnének versenyt rendezni.

„A legfontosabb dolog az lenne, hogy időben tisztán lássuk a dolgokat, hogy legyen egy két és fél vagy három hónapunk. Ez nagyon fontos. A másik dolog pedig, hogy a melegebb időszakban legyen a verseny, amikor nem fagynak meg kint az emberek, vagy nem lesznek üresek a lelátók, azt ugyanis nem szeretnénk. Szóval október közepe előtt szeretnénk versenyt rendezni.”

„Azt viszont senki sem tudja megjósolni, hogy a koronavírus mikor tűnik el.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!