Befejeződött a Mercedes és a McLaren válása

Az elmúlt év utolsó napján végleg befejeződött a McLaren, valamint a Mercedes válása, így a német vállalat már csak motorszállítóként van jelen a brit Forma-1-es alakulat életében.


Az elmúlt év utolsó napján végleg befejeződött a McLaren, valamint a Mercedes válása, így a német vállalat már csak motorszállítóként van jelen a brit Forma-1-es alakulat életében.

A Mercedes anyacége, a Daimler hatévnyi motorszállítói szerepvállalás után – mely 1998-ban és 1999-ben Mika Häkkinen révén bajnoki címet hozott a két félnek – 2000 januárjában 40 százalékos részesedést vásárolt a McLaren-csoportból.

A stuttgarti autógyártó az évek előrehaladtával egyre nagyobb tulajdonrészt kívánt megszerezni a királykategória egyik legpatinásabb istállójából, Ron Dennis azonban ezt ellenezte, így a Mercedes 2009 végén úgy döntött, inkább a világbajnoki címig jutó Brawn GP-t vásárolja meg, a McLarennel pedig elválnak útjaik.

A McLaren ezt követően folyamatosan vásárolta vissza részvényeit a Mercedestől: ez eltartott egészen a 2011-es év végéig, így mostanra a brit cég 25-25 százalékban Ron Dennis és Mansour Ojjeh, 50 százalékban pedig a Mumtalakat nevű bahreini állami vállalat tulajdona.

Mióta a felek bejelentették, elválnak útjaik, a Martin Whitmarsh által vezetett McLaren 11 versenyt nyert a Forma-1-ben, és kétszer végzett a konstruktőri második helyen, míg a Mercedes GP 2010-es megalapítása óta egyszer sem tudott futamgyőzelmet ünnepelni.

Mint ismert, a Daimler 2009-ben a Brawn GP 45,1 százalékát vásárolta meg, míg további 30 százaléknyi részesedés az Aabar Investments kezébe vándorolt.

A McLaren természetesen továbbra is szoros kapcsolatban áll a Mercedesszel, hiszen legalább 2015-ig a német vállalat látja el motorjaival a wokingi alakulatot, mely a Mercedes GP-hez hasonlóan szintén a stuttgarti cég hibrid rendszerével versenyezhet a Forma-1-ben.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!