Bejelentette 2023-as pilótáját a Williams, mégsem biztos, hogy ő lesz az - F1VILÁG.HU

Bejelentette 2023-as pilótáját a Williams, mégsem biztos, hogy ő lesz az

HIRDETÉS
Szokatlan körülmények között tett a jövő évre szóló versenyzői bejelentést a Williams: a csapat Alexander Albon mellé egy újoncot, az amerikai Logan Sargeantot igazolta le, ám csak Abu Dhabiban derül ki, hogy lesz-e elég szuperlicencpontja a debütáláshoz.
Logan Sargeant (USA) Williams Racing FW44 Academy Driver.
United States Grand Prix, Friday 21st October 2022. Circuit of the Americas, Austin, Texas, USA.

A Williams egy éve karolta fel a most 21 éves amerikai versenyzőt, és egy ideje már tudvalevő, hogy a csapat optimális esetben neki szánja az egyik 2023-as pilótaülést. Ennek kapcsán az Amerikai Nagydíj péntekjén felerősödtek a híresztelések, és szombaton az istálló vezetője, Jost Capito a hivatalos sajtótájékoztatón meg is erősítette, hogy Sargeant lesz a másik pilótájuk Albon mellett a jövő évben.

Ezt a döntést azonban még nem véglegesítheti a csapat, hiszen Sangeantnak előbb össze kell gyűjtenie a Forma-1-es szuperlicenc megszerzéséhez szükséges 40 pontot, ami az idei Forma-2-es szezon befejezésekor gyűlhet majd össze neki, vagyis csak november 20-án, az Abu Dhabi Nagydíj hétvégéjén.

A cél elérése érdekében a Williams minden lehetőséget megragad, és bejelentette, hogy a pilótát autóba ülteti még a mexikóvárosi és az abu dhabi szabadedzésen is, ugyanis ezekért további egy-egy licencpontot kaphat, ha hiba nélkül teljesít rajtuk legalább 100 kilométeres távot.

Ha ezek megvannak, a floridai pilótának elég a hatodik helyen zárnia az F2 idei bajnokságát, amiből már csak a szezonzáró hétvége van hátra. Az esélyei erre jónak tűnnek, hiszen jelenleg 135 ponttal a harmadik helyet foglalja el, ám többen is közelről üldözik: Jack Doohan, Jehan Daruvala és Enzo Fittipaldi egyaránt 126, Liam Lawson pedig 123 ponttal áll. Egy F2-es hétvégén maximum 39 egység szerezhető, vagyis ha mindannyiuknak jó hétvégéje lesz, vagy Sargeant szerepel pocsékul, akár mind a négyen át is ugorhatják, ebben az esetben pedig akár még dugába is dőlhet a pilóta és a Williams megállapodása.

Idén egy másik amerikai, Colton Herta példáján statuálta már az FIA, hogy nem ad engedményeket: ha egy versenyzőnek nincs meg a 40 licencpontja a vizsgált három szezonjából, nem kapja meg az F1-es futamokon való rajtengedélyt.  

Sargeant az austini hétvége péntekjén is pályára vihette a Williams egyik autóját. Ha a csapat számításai bejönnek, Alexander Rossi 2016-os rövid beugrása után lehet ő az F1 következő amerikai versenyzője.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!