Bekerült a sportszabályzatba a büntetőpontrendszer

Bekerült a Forma-1-es Sportszabályzatba az a büntetőpontrendszer, mellyel már a 2014-es szezonban elejét szeretnék venni a durvább szabálytalanságoknak.


Bekerült a Forma-1-es Sportszabályzatba az a büntetőpontrendszer, mellyel már a 2014-es szezonban elejét szeretnék venni a durvább szabálytalanságoknak.

A nemrég nyilvánosságra hozott szabálykönyv 4.2-es cikkelye kimondja, az a versenyző, aki egy 12 hónapos perióduson belül 12 büntetőpontot gyűjt be, egy versenyre szóló eltiltást kap.

Szigorítottak a nem biztonságos bokszutcai kiengedésekért kiszabható büntetéseken is: ennek megfelelően 2014-től kezdődően már időbüntetést is kaphatnak a versenyzők efféle incidensekért, sőt, akár rajtrácson való hátrasorolást is, ha az eset az edzéseken történik. Ha a futam során, az adott versenyző a következő versenyen akár 10 rajthelyes büntetést, illetve az adott megmérettetésen bokszutca-áthajtásos, vagy 10 másodperces stop-and-go büntetést kaphat.

A napokban kiadott Sportszabályzat említést tesz az új, V6-os motorok használatát érintő módosításokról is, illetve arról, hogy egy-egy csere esetén mikor kap büntetést az adott pilóta.

Az új hajtásláncot hat különálló egységre – a motorra, a kinetikus energiagenerátorra, a hőgenerátorra, az energiatárolóra, a turbófeltöltőre, illetve a vezérlőelektronikára – bontották. A szezon során mindegyik egységből ötöt lehet használni, ezt követően tíz rajthelyes büntetést kapnak a versenyzők, ha pedig még egy elemet ki kell cserélni, az tovább öt rajthelyes büntetést von maga után, és így tovább. Ha a teljes egységet ki kell cserélni, a versenyzőnek a bokszból kell rajtolnia az adott versenyen.

Az új szabályok szerint ha egy adott versenyző esetében nincs értelme a tíz rajthelyes büntetésnek – például, ha a 15. helyen végez az időmérőn, és ezáltal a 22. helyről rajtol –, a fennmaradó pozíciókat a következő versenyhétvégén adják hozzá a kvalifikáción elért eredményéhez.

A sebességváltókat jövőre hat egymást követő eseményen lehet majd használni.

Görgess tovább, ez is érdekelhet!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS