Benézte a Mercedes: Tartalékversenyző nélkül maradt Silverstone-ban - F1VILÁG.HU

Benézte a Mercedes: Tartalékversenyző nélkül maradt Silverstone-ban

HIRDETÉS
A Mercedes egyik szerződtetett tartalékversenyzője sem tud beugrani a hétvégi 70. évforduló Nagydíjára abban az esetben, ha Lewis Hamilton vagy Valtteri Bottas véletlenül megfertőződik a koronavírussal, a német istálló ugyanis elsiklott egy idén bevezetett új szabály felett.
2020 British Grand Prix,Sunday - LAT Images Lewis Hamilton Mercedes pitstop

A Forma-1-ben általában nem okoz különösebb problémát az, ha egy istállónak nincs tartalékpilótája egy adott helyszínen, hiszen nem sűrűn fordul elő, hogy szerződtetett versenyzőik közül valamelyik nem tud rajthoz állni. Ha mégis, viszonylag könnyen odautaztatják a versenypályára.

Az idei, koronavírusos helyzetben viszont a csapatoknak erre is komoly gondot kell fordítani, és mint azt a Mercedes példája is mutatja, egyáltalán nem könnyű feladatról van szó!

A német istállónak két szerződtetett tartalékosa van az idei szezonra – akiken ráadásul „osztozik” a Racing Point és a McLaren csapataival is: Stoffel Vandoorne és Esteban Gutierrez.

Amikor tehát múlt hétvégén kiderült, hogy Sergio Perez koronavírussal fertőződött, a Racing Point értelemszerűen velük kellett, hogy kalkuláljon, végül azonban mégis Nico Hülkenberget ültette autójába.

Vandoorne azért nem került képbe, mert Forma-E-hez kötődő kötelezettségei miatt nem volt elérhető a Brit Nagydíj hétvégéjén, nemrég pedig kiderült, Esteban Gutierrezt sem tudták volna bevetni, egészen banális ok miatt: nincs érvényes szuperlicence.

„Azt gondolom, Esteban nagyon erős esélyes lett volna az ülésre, de sajnos nem volt minősítése” – mondta Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke a RaceFansnek.

„Van egy új szabály, miszerint ha az elmúlt 3 évben nem versenyeztél Forma-1-es autóval, akkor egy legalább 300 km-es teszten kell részt venned.”

„Ez az új szabály idén lépett életbe, amire mi nem különösebben figyeltünk oda, mert nem gondoltuk, hogy egy korábban erős eredményekkel rendelkező Forma-1-es versenyzőnek nem lesz minősítése ahhoz, hogy vezessen.”

„Estebannal viszont ez a helyzet, ezért a Racing Point más opciót választott. És Nico Hülkenberg egyáltalán nem volt rossz választás!”

Hirdetés

A soron következő második silverstone-i versenyhétvégén Gutierrez továbbra sem lesz elérhető.

„Tudunk neki adni 300 km-t, de a következő versenyhétvége előtt nem. Szóval ki kell elemeznünk, ez mit is jelent most számunkra. Sajnálatos, mert Estebannak lehetőséget adni mindig nagyszerű. Oszlopos tagja a csapatunknak. Nyilván nem abban bízom, hogy bármikor is szükségünk lesz tartalékpilótára. De ahogy a helyzet áll, elő kell most állnunk egy másik megoldással.”

A Racing Point csapatánál egyébként a következő hétvégén is Nico Hülkenberg ülhet autóba, ha Sergio Perez nem állhat rajthoz a 70. évforduló Nagydíján. Erről a napokban születik döntés.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!