Friss hírek

Berger: Döntse el az F1, hogy akar-e esős versenyeket!

A korábbi Forma-1-es versenyző, Gerhard Berger szerint a múlt hétvégi Belga Nagydíj után a száguldó cirkusz vezetőségének el kellene gondolkodnia azon, hogy egyáltalán akar-e vizes pályán versenyeket rendezni a jövőben.

A Belga Nagydíj vasárnapi versenyét az esős körülmények miatt nem tudták megtartani, ám mivel a biztonsági autó mögött 2 kört megtett a mezőny, végeredményt tudtak hirdetni. A történtek azóta is vitatémát szolgáltatnak az F1 berkein belül, és Gerhard Berger is úgy látja, kiábrándító, ami történt.

Szerinte ugyanis lehetett volna versenyezni Spában, így az F1 vezetőségének egész egyszerűen el kellene döntenie azt, hogy akar-e egyáltalán vizes pályás futamokat, vagy sem.

„Amikor látod a dobogón készült fotóikat a trófeákkal egy újságban, az nincs rendjén” – mondta a Ferrari és a McLaren korábbi versenyzője a Servus TV-nek.

„A helyzet nehéz volt, ezt megértem. De azt gondolom, el kellene dönteniük, hogy versenyzünk-e esőben, vagy nem. Az amerikaiak egyszer kimondták, hogy a NASCAR-ban egyszerűen nem versenyeznek esőben.”

Berger persze tudja, az esőfutamok hozzátartoznak az F1-hez, ám mégis határozottabb döntésekre lenne szükség az ilyen helyzetekben.

„Lehet tudni, hol veszélyes és hol van vízátfolyás. Nekem egész pályafutásom során egyetlen olyan verseny volt, ami igazán kritikus volt. De azt mondtuk, ’oké, nehéz lesz, de menjünk’.”

Ami a belgiumi folyamatos esőzést illeti, Berger elismerte, „veszélyes volt”, de szerinte lehetett volna versenyezni.

„Vannak jó bukóterek is. Ha a víz valamennyire elfolyik, akkor lehetséges. Egyszerűen csak le kell emelned a lábad a gázról.”

A Forma-1 korábbi teljhatalmú ura, Bernie Ecclestone nemrég azt mondta, ha ő lenne ma is a száguldó cirkusz vezetője, biztosan lett volna verseny Belgiumban.

„Ami időnkben nagyon erőskezű vezetők voltak. Bernie Ecclestone döntött, és nagyon-nagyon világosan fogalmazott. Emlékszem, amikor nekikezdtünk annak a versenynek Adelaide-ben” – folytatta Berger.

Az osztrák ugyanakkor azt mondja, nem akarja kritizálni a Forma-1 jelenlegi versenyigazgatóját, Michael Masit.

„Jó munkát végez. Ezekben az esetekben komolyabb problémákról van szó például a biztosítással, és egyéb dolgokkal kapcsolatban. De olyan, hogy a rajongók 10 órán át ülnek az esőben, és végül nem látnak semmit, az nem lehet…”

„Utólag persze mindig könnyű okosnak lenni, de elnézést. Nekem az a véleményem, hogy ha vannak esős versenyek a Forma-1-ben, akkor legyenek esős versenyek a Forma-1-ben.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!