Binotto a Schumacher-éra tapasztalatait is felhasználná a Ferrari újjáépítéséhez - F1VILÁG.HU

Binotto a Schumacher-éra tapasztalatait is felhasználná a Ferrari újjáépítéséhez

HIRDETÉS
Csak tavaly januárban lett a Ferrari Forma-1-es csapatfőnöke, ám már 1995 óta az olasz istállónál dolgozik Mattia Binotto. A szakember annak idején Michael Schumacherrel is együtt dolgozhatott, most pedig felhasználná a 2000-es évek tapasztalatait ahhoz, hogy újjáépítse a maranellói istállót.
GP TOSCANA FERRARI 1000 F1/2020 -  DOMENICA 13/09/2020  
credit: @Scuderia Ferrari Press Office Mattia Binotto John Elkann

A Ferrari számára gyötrelmesen alakul a 2020-as F1-es idény: a csapatnak esélye sincs a győzelemre, múlt hétvégén, Mugellóban, az istálló 1000. futamán pedig a pontszerzés volt a legtöbb, amit elérhettek.

Binotto 1995-ben tesztmérnökként került a Ferrarihoz, és szemtanúja lehetett annak az újjáépítési időszaknak, melynek eredményeként a Jean Todt, Ross Brawn, Rory Byrne és Michael Schumacher alkotta sikercsapat 1999 és 2004 között hat konstruktőri és öt egyéni világbajnoki címet szerzett.

Binotto azt mondja, mindent megtesz azért, hogy a Ferrari kilábaljon a mostani nehéz időszakból, és megpróbálja lemásolni azt, amit 20-25 éve látott Maranellóban.

„Kiváltságos ember vagyok. Kiváltságos voltam, hogy láthattam a 2000-es évek elején a győzelmeinket Jean Todttal, Rosszal [Brawn], Michael Schumacherrel és az összes többi versenyzővel. Pályafutásom szempontjából szerintem nagyon fontos volt ez, mert rengeteget tanultam akkoriban” – mondta a szakember Mugellóban.

„Tanultam a mentalitásról – arról, hogy milyen mentalitásra van szükség a győzelemhez. Szerintem megtanultam, hogyan kell felállítani egy csapatot – most pedig meg kell próbálnom lemásolnom ezt. Az, hogy láthattam mindezt, egyrészt privilégium volt, másrészt viszont nagyon fontos profi pályafutásom szempontjából.”

Binotto azt mondja, a Ferrarinak bőven voltak nehéz időszakai történelme során, és reménnyel tölti el az, hogy mindig sikerült felállniuk a padlóról.

„Amit láttam ebben a 25 évben, az az, hogy mindig vannak pillanatok, amik nagyon nehezek lehetnek. És azt gondolom, hogy amikor így alakul, fontos, hogy türelmesek legyünk, ugyanakkor viszont törekedjünk a fejlődésre.”

„A Forma-1-ben soha nem lehetsz elégedett, mindig a folyamatos fejlődés a cél, és nincs varázsszer. Szóval ami igazán fontos most, hogy megpróbáljunk lépésről lépésre építkezni.”

„Mi nem csupán egy győzelemre hajtunk, hanem megpróbálunk szolid alapokat lehelyezni egy új ciklushoz. Tudjuk, hogy ez időbe fog telni… Ez egy hosszú utazás, és egyértelmű, hogy nehézségeink vannak jelenleg.”

Hirdetés

„Ha viszont visszanézzük a Ferrari történelmét, mindig voltak nehéz pillanatok, és valahogy mindig kilábaltunk belőlük – most is erre törekszünk.”

A Ferrari vezérigazgatója, Louis Camilleri többször kifejtette már, minden támogatást megadnak Binottónak, a csapatfőnök szerint pedig ez a hozzáállás nagyon fontos ahhoz, hogy ismét a győzelmekért harcoljanak. A cél, hogy a 2022-es szabályváltozások idején a mezőny elején legyenek.

„Megkapom a menedzsment elkötelezettségét, bizalmát és támogatását, ami nagyszerű. Sőt, az egész csapat támogatását élvezzük, és szerintem ez is nagyon fontos – fontos, hogy a teljes csapat támogassa az értékeket, a víziókat és a célokat, mert ez a kulcs.”

„Hogy mennyi ideig fog tartani, mire visszakerülünk az élre? Nyilvánvalóan nehéz helyzetben vagyunk jelenleg a szabályok miatt. Rengeteg komponenst befagyasztottak, és korlátozva vagyunk a szélcsatornában, illetve a szimulációinkban. Szóval 2020 kétségkívül nehéz, ám bízom abban, hogy 2021-ben jobbak lehetünk. Viszont szerintem 2022 lesz a legfontosabb lehetőségünk.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!