Binotto nem félti az állását: „Elértük a fő célunkat” - F1VILÁG.HU

Binotto nem félti az állását: „Elértük a fő célunkat”

HIRDETÉS
A menesztéséről szóló híresztelésekre reagálva Mattia Binotto Abu Dhabiban úgy nyilatkozott, mindent átbeszéltek a Ferrari elnökével, akivel közös megegyezéssel adták ki a cáfolatot. A fejében csak egy dolog jár: hogyan lehet a csapat versenytempóban is a legjobb 2023-ban?
FERRARI F1 GP BARCELLONA DOMENICA 22/05/2022 credit @Scuderia Ferrari Press Office Mattia Binotto

A Brazil Nagydíjat követően olasz és német források is azt jelentették, hogy a Ferrarinál napirendre került a csapatfőnök év végi menesztése. A csapat bár szintet lépett eredményesség terén az elmúlt két évhez képest, ám temérdek stratégiai és megbízhatósági hiba vetette vissza a törekvéseiket, s a záróhétvégén akár még a konstruktőri második helyet is elveszíthetik a nagyot menetelő Mercedesszel szemben.

Az Abu Dhabi Nagydíj szombati sajtótájékoztatóján Binottónak nekiszegezték a kérdést a bizonytalannak tűnő jövőjével kapcsolatban – hiszen olasz lapok szerint már ki is szemelték az Alfa Romeót irányító Frederic Vasseurt utódjául –, a svájci olasz csapatvezető azonban alaptalan spekulációnak tartja ezeket a híreket. Noha arra a konkrét kérdésre, hogy a 2023-ban is a Ferrari csapatfőnöke lesz-e, elkerülte a válaszadást.

„Amikor egy csapatot ekkora szenvedély övezi, elkerülhetetlenek a kritikák és a pletykák. A múltban is így volt, és most is ez a helyzet” – fogalmazott Binotto. „Amikor ezek a találgatások előbukkantak, beszélgettem erről az elnökünkkel, John Elkann-nal. Közösen eldöntöttük, hogy hogy kiadunk egy közleményt, ami talán a legjobb módja annak, hogy véget vessünk a híreszteléseknek. Ezek ugyanis kizárólag találgatások, bármiféle alap nélkül. Most azt tartom a legfontosabbnak, hogy erre a hétvégére koncentráljak, és a csapatnak semmi ne vonja el a figyelmét.”

Bár egyesek kudarcnak értékelik a Ferrari idei szereplését, hiszen Charles Leclerc a szezon elején még az egyéni tabellát is vezette, Binotto szerint 2022 inkább sikerévként könyvelhető el a csapat számára, hiszen az elsődleges célt elérték.

„Nyugodt vagyok. Ennek az oka pedig az, hogy mindig nyitott, őszinte és konstruktív egyeztetéseket folytatunk a főnökeimmel, amelyek a közép- és hosszútávú terveket is érintik. Mindezen felül, ha visszatekintek a szezonra, tény, hogy voltak mélypontjaink és még nem mi vagyunk a leggyorsabbak, viszont a fő célunkat elértük. Mégpedig azt, hogy visszatérjünk az élre és versenyképesen kezdjük a 2022-ben induló új korszakot” – mutatott rá Binotto.

„Azt hiszem, a teremben senki nem képzelte volna, hogy a Ferrari ennyire gyors lesz a szezon kezdetén. Ez annak a bizonyítéka, hogy a csapat jól átküzdötte magát a 2020-2021-es nehéz időszakon.”

„Továbbá, ez a szezon kimagaslóan jó volt számunkra a pole-pozíciók, az időmérős tempó tekintetében. A versenytempóban már kevésbé, és persze tudjuk, hogy ezen a téren még javulnunk kell, mert ha vasárnap is gyors autónk van, az megkönnyíti a dolgunkat a stratégiával. Szóval nyugodt vagyok, és csak azon jár az eszem, hogy milyen feladatok állnak még előttünk.”

Az időmérős csatát a Ferrari megnyerte 2022-ben, hiszen az eddigi 21 futam alatt összesen tizenkét pole-t szerzett Charles Leclerc és Carlos Sainz, míg a Red Bull versenyzői csak hétig jutottak. Más kérdés, hogy a Ferrari tizenkét rajtelsősége mellé csak négy futamgyőzelem társult.

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!