Friss hírek

Bottas nyert, Hamilton hatodszor is világbajnok Amerikában!

A Mercedes versenyzője, Valtteri Bottas nagy csatában nyerte a Forma-1-es Amerikai Nagydíjat, megelőzve csapattársát, Lewis Hamiltont, aki ezzel az eredménnyel bebiztosította hatodik világbajnoki címét. A dobogó legalsó fokára Max Verstappen állt fel, míg a Ferrarinak esélye sem volt az elsőségre.

A pole pozícióból Valtteri Bottas várhatta a piros lámpák kialvását, akinek mindenképpen győzelemre volt szüksége ahhoz, hogy életben tartsa világbajnoki esélyeit csapattársával, Lewis Hamiltonnal szemben. Sorsa persze nem a saját kezében volt, hiszen a brit ebben az esetben is 4 pont megszerzésével bebiztosítja újabb világbajnoki címét.

Bottas mellől Sebastian Vettel várta a startot a 2. helyről, a következő rajtsorban pedig Max Verstappen és Charles Leclerc sorakozott, míg Hamilton csak az 5. rajtkockát csípte el az időmérőn.

Hirdetés
 

A RAJT

Bottas a rajtnál megőrizte az első helyet, Verstappen pedig már az első kanyar előtt támadást indított Vettel ellen, akit meg is tudott előzni a holland. Vettel aztán folyamatosan veszítette a pozíciókat: Hamilton, Leclerc, Norris és Ricciardo is el tudott menni mellette. A német jelentette is a rádión, valami megsérülhetett a Ferrarin, mert komoly alulkormányzottsággal küszködik.

Bottas előnye az 5. körben 1,6 másodperc volt Verstappen előtt, a rajt után pedig a 3. helyre ugró Lewis Hamilton további 1,7 másodperccel volt lemaradva.

VETTEL KIÁLL!

A verseny 8. körében Sebastian Vettel kénytelen volt feladni a futamot, autójának jobb hátsó felfüggesztése ugyanis eltört.

Nem sokkal később Vettel csapattársának, Leclercnek szóltak, hogy kerülje a 8-as kanyar kerékvetőjét elővigyázatosságból.

A 13. kör végén Verstappen az élmezőnyből elsőként érkezett a bokszba, autóján 2,6 másodperc alatt cseréltek kereket. A holland a 4. helyre jött vissza a pályára.

ELÉVÁGÁSSAL PRÓBÁLKOZIK A RED BULL

A Red Bullra reagálva 1 körrel később a Mercedes is a bokszba hívta Bottast: a közepes keverék gumikat kemény vegyületre cserélte a finn.

Verstappen nem tudott Bottas elé kerülni, hátrányát mindenesetre lefelezte, 1 másodperces lemaradással követte a Mercedes versenyzőjét.

Hamilton első etapját viszont elnyújtották, így szinte biztos volt, hogy a címvédő egy kerékcserével próbálja meg teljesíteni a versenytávot. Bottas a friss gumikkal folyamatosan közeledett a címvédőhöz, a 21. körben már csak 5 másodperccel volt lemaradva a kerékcseréjével még adós angoltól.

Fotó: Mercedes

A Ferrari versenyzője, Charles Leclerc ekkor érkezett a bokszba, kiállása azonban nagyon sokáig, 7,7 másodpercig tartott, feltehetően a bal hátsó kerékkulcs hibája miatt.

Bottas a 24. körben érte utol Hamiltont, és a frissebb gumikkal könnyedén el is tudott menni csapattársa mellett, ezzel visszavette az 1. pozíciót. Hamilton a pozícióvesztés után rögtön érkezett is a bokszba kerékcserére, így egy igazán érdekes taktika küzdelem bontakozott ki a két Mercedes között.

BOTTAS ÉS HAMILTON HARCOL A GYŐZELEMÉRT

Verstappen a 34. kör végén érkezett második kerékcseréjére, és Hamilton mögé tért vissza a pályára, 15 másodperccel lemaradva a brittől. Bottas 1 körrel később követte őt, a vezetést így Hamilton vette át ismét. A finn versenyző is a közepes keverékű abroncsokat kapta a verseny utolsó etapjára.

13 körrel a leintés előtt Charles Leclerc is megérkezett második kerékcseréjére: a monacói a 4. helyről állt ki, és ugyanebbe a pozícióba csatlakozott vissza.

Bottas 6 körrel a verseny vége előtt érte utol Hamiltont, és hamarosan támadást is indított csapattársa ellen. Hamilton mindenáron győzelemmel akarta bebiztosítani újabb világbajnoki címét, így keményen védte pozícióját!

A brit abroncsai viszont nagyon elfogytak a végére, így az 52. körben már nem bírta visszaverni Bottas támadásait, aki egy határozott manőverrel az élre ugrott.

Verstappen lemaradása pedig már csak 2 másodperc volt Hamiltonhoz képest. A holland az utolsó körben érte utol a címvédőt, támadási pozícióba azonban nem tudott kerülni, így Hamilton megtartotta a 2. helyet.

Az Amerikai Nagydíjat végül Valtteri Bottas nyerte meg, Lewis Hamilton pedig a 2. pozícióval bebiztosította Forma-1-es pályafutása 6. világbajnoki címét!

A dobogó legalsó fokára végül Max Verstappen állhatott fel, míg a 4. helyen Charles Leclerc futott be 47 másodperces lemaradással.

A további pontszerzők: 5. Albon, 6. Ricciardo, 7. Norris, 8. Sainz, 9. Hülkenberg, 10. Perez.

A Forma-1-es világbajnokság két hét múlva folytatódik a Brazil Nagydíjjal.

Az Amerikai Nagydíj végeredménye:

Forrás: Twitter / F1

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!