Friss hírek

Bottas szerin a fekete overall miatt fogyott 3 kg-ot a versenyen

A Mercedes versenyzője, Valtteri Bottas azt mondja, az, hogy idén fekete overallt kell használnia, nagyban hozzájárult az, hogy mintegy 3 kg-ot veszített a Spanyol Nagydíj vasárnapi futamán.

A finn versenyző már a barcelonai futam elején arra panaszkodott mérnöknek a rádión, hogy „ezek a fekete overallok k*rvára melegek” – a verseny leintése után pedig bővebben is kifejtette, mire gondolt.

A Mercedes az idei évre váltott át feketére: nemcsak autóit, hanem a versenyzők öltözékét is átszínezte az egyenlőség jegyében.

„Nagy volt a forróság az autóban. Idén még melegebb van. Nyilván változtatnunk kellett az overallok színén. És köztudott, hogy a fekete szín több hőt nyel el, főleg, ha közvetlenül süti a nap” – mondta Bottas.

„Nem tudok számokat vagy konkrétumokat, hogy mi a különbség a fekete és a fehér között a hőmérsékletet tekintve, de idén tényleg nagy a forróság az autóban. És van egy új homologizáció is idén az overallokra, amik vastagabbak, mint ahogy az aláöltözék is. Szóval nem tudom, mekkora hatása van.”

„De egyszerűen forró volt, és mondtam is, ’srácok, tudjátok, hogy ezek az overallok túl forrók’. A fehér hűvösebb lenne, vasárnap pedig 3 kilogrammot fogytam a futamot, ami elég sok.”

„És ez már elkezd hatással lenni a teljesítményre is. Tudom, hogy az összes versenyző közül én vagyok az egyik, ha nem a legfittebb, szóval elviselem, de soha nem kényelmes az efféle dolog, és mindig van miben fejlődni.”

A Mercedes egyébként még a szezon első versenyein megállapította, hogy a fekete fényezés az autók teljesítményére nincs negatív hatással.

„A motorborításon belül van egy ezüst bélés, egy hőálló anyag, ami a külső színtől függetlenül ott van” – mondta James Vowles, a Mercedes stratégiai főnöke.

„De nem látunk semmi különbséget a radiátorok hőmérsékletét, vagy az alaprendszerek hőmérsékletét illetően az autón belül a külső fényezés eredményeképp.”

„A világosabb szín egy kicsit jobban verődik vissza, de a helyzet az, hogy elhanyagolható hatása van, vagy egyáltalán nincs is hatással a rendszereink hőmérsékletére.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!