Ne maradj le! Kövesd a Spanyol Nagydíj eseményeit az F1Világ Paddockban!

  Friss hírek

Brawn: A Ferrari nem hibázott a gumitaktikával

Fotó: Pirelli
A Ferrari korábbi technikai igazgatója, a jelenleg a Forma-1 sportigazgatójaként tevékenykedő Ross Brawn az olasz istálló védelmére kelt az Azeri Nagydíjon alkalmazott stratégiát illetően.

Az olasz istálló Charles Leclerc révén egészen az időmérő edzésig diktálta a tempót Bakuban, az időmérő edzés második szakaszában azonban a Ferrari a többiekkel ellentétben a közepes keverékű abroncsokkal küldte pályára versenyzőit, hogy taktikai előnybe kerüljön a másnapi versenyen.

A döntés viszont problémásnak bizonyult: Charles Leclerc a Q2-ben a falnak csapta autóját, és bevallottan nem kalkulált azzal, hogy a pálya 8-as kanyarjában a közepes keverékű gumik másképp viselkednek majd a féktávon, mint a lágy abroncsok.

Csapattársa, Sebastian Vettel a Q3-ban végül nem tudta megszorongatni a Mercedeseket, a német istálló pedig a vasárnapi versenyen kettős győzelmet aratott Valtteri Bottas vezetésével.

Bár sokak szerint a Ferrari rosszul döntött az időmérős gumiválasztással, Brawn szerint a maranellóiak jól döntöttek.

„A döntés, hogy a Q2-ben a közepes keverékkel próbálkoztak, véleményem szerint helyes volt, mert a lágy gumikon a Mercedes jobb tempót mutatott péntek délután” – mondta a Forma-1 sportigazgatója.

„Ha Charles-nak sikerült volna eléjük kerülnie a Q3-ban – és erre volt is esély –, és aztán egy hosszú első etapot fut, ahogy tette is, akkor jó esélye lett volna arra, hogy elöl végezzen.”

„De sajnos – habár szépen felzárkózott – végül az 5. helyen zárt, idén harmadszor. És kétlem, hogy a leggyorsabb körért járó plusz 1 pont nagyon felvillanyozta…”

Bár a Mercedes sorozatban négy kettős győzelmet szerzett, Brawn szerint még nincs veszve a Ferrari szezonja.

„Az ember az első versenyek után felteheti magának a kérdést, hogy számíthatunk-e arra, hogy két csapat harcol továbbra is a vb-címért. Egy negatív válasz logikusnak tűnne jelenleg, hiszen a Mercedes sorozatban négy kettős győzelmet szerzett. Én viszont úgy érzem, hogy van még ideje a Ferrarinak a visszavágásra, mert két versenyen megmutatták, hogy megvan minden ahhoz, hogy győzzenek.”

„A Mercedes versenyzői között zajló küzdelem pedig teljesen nyitott, [Valtteri] Bottast és [Lewis] Hamiltont mindössze 1 pont választja el egymástól, köszönhetően Bottast ausztráliai leggyorsabb körének.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!