Brawn: A sprintversenyek nem fogják leértékelni az F1-es főfutamokat - F1VILÁG.HU

Brawn: A sprintversenyek nem fogják leértékelni az F1-es főfutamokat

A Forma-1 sportszakmai igazgatója, Ross Brawn magabiztos az idénre tervezett sprintfutamok megítélésével kapcsolatban. Szerinte az előre kiválasztott versenyhétvégéken rendezendő szombati „sprint kvalifikációs futamok” egyáltalán nem fogják lekicsinyíteni a vasárnapi versenyek rangját.

Az idei szezonban tervezett újítás, hogy három versenyhétvégén, egy-egy 100 kilométer hosszúságú sprintversenyt rendeznek majd, amelynek végeredménye fogja meghatározni a vasárnapi futamok rajtsorrendjét.

A brit szakember az előszezoni tesztnapok helyszínén, Bahreinben egy sajtótájékoztató alkalmával éppen ezért „sprint időmérésnek” nevezte az újdonságot.

A jelenlegi tervezet alapján ezen látványos kvalifikációkat Silverstone-ban, Monzában, valamint Interlagosban tartanák meg a versenyhétvégék szombati napján. Azonban ezen versenyekre külön, a megszokott szisztéma szerint rendezendő időmérésen lehet majd kialakítani a sorrendet, amelyre péntek délután kerülne sor.

A csapatok képviselői Bahreinben további egyeztetéseket folytatnak a sprintversenyek terveiről, amelyekről végleg megállapodást kötnének mielőtt az új szezon elkezdődne.

A versenyzők körében viszont nem aratott osztatlan sikert a megváltozott szombati program, az Aston Martin négyszeres világbajnoka, Sebastian Vettel egyszerűen nonszensznek nevezte az ötletet.

Ross Brawn a következőképpen reagált:

„Nem fogja roncsolni a vasárnapi verseny értékét! Valamivel ki akarjuk tölteni a hétvégéket” – mondta a sportszakmai igazgató.

„Szerintem a legfontosabb, hogy megőrizzük a grand prix versenyzés lényegét. Továbbra is az a célunk, hogy nagydíjgyőztesként a hétvége legsikeresebb versenyzője távozzon a pályákról!”

„Ki kell töltenünk a hétvégéket, azt akarjuk, hogy a szurkolóink fontosnak érezzék már pénteken a helyszínen való részvételt, és váljon még inkább érdekessé számukra a szombat.”

„Ahhoz, hogy “sprint időmérőink” lesznek, péntekenként meg kell tartanunk egy hagyományos kvalifikációt, hogy kialakítsuk a szombati sorrendet. Ebből fakadóan pedig vasárnap mindenki abból a rajtkockából indulna, ahányadik helyen leintették őt a sprintfutamon.”

„Tény, sokkal zsúfoltabb hétvégéink lesznek, amelyeket elemeznünk kell. Meg akarjuk ragadni három hétvégén is ennek lehetőségét a szezon folyamán, ha pedig nem válna be, akkor feltesszük a kezünket, és újra gondoljuk terveinket.”

„Eléggé optimista vagyok. Úgy vélem, ha az egész hétvége képét nézzük majd, hosszú távon profitálhatunk belőle” – zárta gondolatait Brawn.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!