Brawn: Az F1 sokat tanulhat Wheldon tragédiájából - F1VILÁG.HU

Brawn: Az F1 sokat tanulhat Wheldon tragédiájából

HIRDETÉS

A Mercedes GP csapatfőnöke, Ross Brawn úgy véli, a Forma-1, mint ahogy valamennyi sorozat számára hasznos lehet a Dan Wheldon balesetével kapcsolatos vizsgálat, így biztos benne, a brit autóversenyző két héttel ezelőtti tragédiája nem volt értelmetlen.


A Mercedes GP csapatfőnöke, Ross Brawn úgy véli, a Forma-1, mint ahogy valamennyi sorozat számára hasznos lehet a Dan Wheldon balesetével kapcsolatos vizsgálat, így biztos benne, a brit autóversenyző két héttel ezelőtti tragédiája nem volt értelmetlen.

A kétszeres Indy500-győztes az IndyCar-sorozat Las Vegas-i szezonzáróján keveredett bele egy tömegbalesetbe, majd autója nagy sebességgel a pályát szegélyező kerítésnek csapódott. A versenyzőt helikopterrel kórházba szállították, életét azonban a gyors orvosi beavatkozás sem tudta megmenteni.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a tragédia után bejelentette, segít kivizsgálni a baleset okait, hogy a jövőben saját szériáiban se fordulhasson elő hasonló eset.

„A motorsportok területén nagyszerű dolog, hogy teljes az átláthatóság sok tekintetben az egyes szervezetek között, mindig megpróbálunk segíteni egymásnak” – mondta a Mercedes csapatfőnöke, Ross Brawn Indiában, aki szerint a Forma-1 igenis sokat tanulhat a vizsgálat eredményeiből.

„Ha tanulhatunk bármit, vagy hozzájárulhatunk valamivel az eseményekhez, akkor a motorsportban mindig nagy az összefogás. F1-es tapasztalataim szerint egy baleset esetén minden csapat nyitott, konstruktív és objektív marad annak érdekében, hogy megoldást találjon, még ha bizonyos esetekben ez azt is jelentheti, hogy veszélybe kerül versenyképessége.”

„Soha nem találkoztam még olyan csapattal, mely ne lett volna hajlandó elfogadni a szükséges változtatásokat, még ha abból effektíve hátránya is származott.”

„Tudom, hogy az FIA egyeztet az IndyCar vezetőivel, és hamarosan visszajelzéseket is kapunk erről. Ha vannak dolgok, melyekben segíthetünk csapatként, vagy szervezetként azért, hogy megértsük, mi történt, és javítsunk a Forma-1 biztonságán, sőt, ha hozzájárulhatunk az IndyCar biztonságosabbá tételéhez, akkor meg fogjuk tenni. A motorsport családja ilyenkor összetart.”

Brawn hozzátette, nem elég kompetens ahhoz, hogy véleményt nyilvánítson Marco Simoncelli halálával kapcsolatban, ám úgy véli, kevés olyan tényező van ezen baleset kapcsán, mely összefüggésbe hozható a Forma-1-gyel.

„A MotoGP-balesetről sokkal nehezebb véleményt formálnom. Sokkal extrémebb körülmények voltak. Az IndyCar-ban történt incidensből többet tanulhatunk, és tudom, hogy a motorsport területén mindenki keményen dolgozik majd, hátha találunk jobb megoldásokat. Nyitott könyv lesz, így a történtekből mindenki tanulhat majd.”

Hirdetés

„Tanulni fogunk, bármiről is legyen szó. Ha a kerítés szerepet játszott a balesetben, akkor a Forma-1 is reagálni fog. Egyelőre nem tudok nyilatkozni erről, mert még nem ismerem a tényeket.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!