Ne maradj le! Kövesd a Spanyol Nagydíj eseményeit az F1Világ Paddockban!

  Friss hírek

Brawn gondolkodik a pénteki edzésnapok törlésén

Fotó: Sahara Force India

A Forma-1 sportigazgatója, Ross Brawn elárulta, a királykategória új tulajdonosa fontolóra vette a versenyhétvégék kétnaposra szűkítését, hogy még több versenyt tudjon beiktatni a versenynaptárba.

A szakember Austinban arról beszélt, a Liberty Media szeretné, ha a jövőben 25 versenyesre lehetne bővíteni az F1-es naptárat – ennek megvalósításához megoldást jelenthet az, ha egész egyszerűen megszabadulnak a pénteki szabadedzésektől.

Brawn mindazonáltal elismerte, ehhez az kellene, hogy a versenyrendezőket kárpótolják valamilyen formában, hiszen több európai versenyhelyszínen idén négynaposra bővítették a hétvégét, és a különféle betétsorozatok csütörtökön is pályára gurultak.

„A versenyek számát tekintve szerintem a minőség a kulcskérdés” – mondta Ross Brawn.

„Nincs értelme több versenynek, hacsak azok nem minőségi versenyek. Értem ez alatt a helyszínt, a pálya típusát. Szóval fontos, hogy nagyszerű versenyek legyenek.”

„A csapatoknak logisztikai problémákat okoz, ha több versenyt iktatunk a naptárba. Az egyik dolog, amit megvizsgálunk, az a versenyhétvégék formátuma, hogy lássuk, változtatnunk kell-e rajta annak érdekében, hogy megkönnyítsük a dolgukat logisztikai szempontból ahhoz, hogy több versenyünk lehessen. Szóval nagyon nyitottan állunk hozzá a dologhoz.”

Brawn kifejtette, a vasárnapi formátumon nem kívánnak változtatni.

„Azt gondolom, maga a főverseny nagyon fontos, nem kívánunk ezen változtatni. De egy nyitott kérdés, hogy szükségünk van-e a pénteki edzésnapra? Ha ugyanis nem lenne a pénteki nap, több versenyünk lehetne, mert logisztikailag kedvezőbb lenne a csapatok számára. A pénteki körözés viszont fontos a promóterek és a TV-társaságok számára. Hogyan találunk megoldást?”

„Minden ilyen összetevőt megvizsgálunk, hogy lássuk, mi a legjobb megoldás. A minőség a legfontosabb dolog a versenyek kapcsán, nem szabad plusz versenyeket rendezünk csak azért, hogy növeljük a számot.”

„Voltak olyan versenyeink korábban, melyek minősége nem volt az igazi, és végül el is tűntek ezek. És ez nem tesz jót a biznisznek.”

Brawn hozzátette, idén prioritássá vált számukra az, hogy segítsék az önálló promótereket.

„Az egyik dolog, amire idén büszke vagyok, hogy megváltozott a kapcsolatunk a versenyrendezőkkel és a pályákkal” – mondta.

„Egy olyan szervezet vagyunk már, mely ’igennel’ felel, ha a promóternek szüksége van valamire. Austinban helyi idő szerint 4 órára tettük át az időmérőt, Bobby Epstein [a pálya főnöke] pedig mondta, hogy 20 ezerrel több néző volt az időmérőn, mint korábban.”

„Szóval teljesen más attitűddel tudunk együtt dolgozni. A Liberty szakemberei korábban nem látták, hogyan mentek itt a dolgok. Én igen. És biztosíthatom önöket, hogy ez a világ teljesen más.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!