Brawn megerősítette, már jövőre kísérleteznek az F1-es hétvégék átalakításával - F1VILÁG.HU

Brawn megerősítette, már jövőre kísérleteznek az F1-es hétvégék átalakításával

HIRDETÉS
A Forma-1 sportigazgatója, Ross Brawn megerősítette, jó esély van rá, hogy már jövőre változik a versenyhétvégék formátuma bizonyos versenyeken.
Daniel Ricciardo (AUS) Renault F1 Team RS19.
Singapore Grand Prix, Sunday 22nd September 2019. Marina Bay Street Circuit, Singapore.

Ahogyan arról az F1VILÁG.HU már korábban beszámolt, 2021-ben nemcsak a technikai szabályok alakulhatnak át a Forma-1-ben, hanem a versenyhétvégék lebonyolítása is megváltozhat.

Ennek érdekében pedig már a következő idényben kísérletezni fognak a sportág vezetői, hogy a lehető legjobb megoldás születhessen.

Ross Brawn, a Forma-1 sportigazgatója megerősítette, tovább folytatják az egyeztetések a csapatokkal és a Nemzetközi Automobil Szövetséggel (FIA), és egyes versenyhétvégéken kipróbálnak majd eltérő formátumokat.

Úgy tudni, az ötletek között szerepel az is, hogy a jelenlegi időmérők helyett időmérő-futamokat rendeznének: ezeken a világbajnoki tabella állásának fordított sorrendjében állnának rajthoz a versenyzők, a verseny végeredménye pedig meghatározná a vasárnapi futam rajtsorrendjét.

„Az elmúlt napokban számos ötletet olvastam versenyzőktől és szakértőktől a versenyhétvégék formátumának izgalmasabbá tételére vonatkozóan” – fogalmazott Brawn.

„Hogy tisztázzam a helyzetet és elkerüljünk mindenféle félreértést, vannak egyeztetések a 2020-as kísérletezésekről, az időmérő formátumának megváltoztatásáról azzal a céllal, hogy a versenyhétvégéket kevésbé kiszámíthatóvá tegyük.”

„Szeretném hangsúlyozni a „kísérlet” szót, mert ez épp erről szól – egyfajta kóstolóról, hogy meghatározzuk az irányt a jövőre vonatkozóan. Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a jelenlegi időmérő-formátum izgalmas és látványos, de ami még fontos, hogy megbizonyosodjunk arról, a versenyhétvége csúcspontja, a verseny a lehető legjobb legyen.”

Brawn azt mondja, a legjobb módja annak, hogy kísérleteket hajtsanak végre, ha a versenypályán teszik azt.

„Nem számít, mennyi szimulációt futtatunk le, a nincs pontosabb mérőeszközünk a versenypályánál. A Forma-1, a csapatok és az FIA elemzi a lehetőségét annak, hogy néhány helyszínen jövőre kipróbáljunk egy átalakított formátumot. Mivel a technikai- és sportszabályzat már megvan 2020-ra, az időzítés tökéletes ennek kiértékelésére.”

Hirdetés

„Döntés még nincs, hiszen a részleteket véglegesítjük, de azok a visszajelzések, melyeket kaptunk, többségében pozitívak. Megértem, hogy a puristák talán aggódnak, de nem szabad megijednünk a kísérletezéstől, különben nem fejlődhetünk.”

„Nem azért akarunk változtatni, csak hogy változtassunk valamin: javítani akarunk a sportágon, hiszen – akárcsak a versenyautók fejlesztése esetében – ha egyhelyben állunk, visszafelé haladunk.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!