Brawn: „Ostobaság” lenne, ha most nem finomítanánk a 2022-es szabályokon

F1 2021
Fotó: Formula 1
A Forma-1 sportigazgatója, Ross Brawn szerint „ostobaság” volna nem kihasználni a koronavírus-járvány miatt rendelkezésre álló extra időt a 2022-ben érkező új technikai szabályok finomítására.

Az új szabályokat eredetileg 2021-ben vezették volna be a Forma-1-ben, a járvány azonban mindent felülírt, és a száguldó cirkusz gyökeres átalakítását 2022-re halasztották.

Brawn azt mondja, most lehetőség nyílt arra, hogy a tavaly októberben publikált technikai- és sportszabályzaton finomítsanak 2022-re.

„Szerintem felülvizsgálhatjuk majd a jövőbeli szabályokat arra alapozva, amit mostanában tanultunk” – mondta az F1 sportigazgatója a Motorsport.com című lapnak adott interjúban.

„Az egyik érdekes aspektus az, hogy az idei év extra időt adott nekünk arra, hogy újra kiértékeljünk bizonyos területeket, melyek miatt a csapatok aggódtak az új szabályok kapcsán. Nem fogjuk elpazarolni ezt az időt – ostobaság volna, ha 12 hónapig ülnénk a babérjainkon. Miért ne finomítanánk a 2022-es autó tervezésén, ha már egyszer lehetőségünk van rá? A csapatoknál most senki nem dolgozik rajtuk.”

„Nem nagy változtatásokról beszélek, hanem olyan dolgokról, melyeket egyesek kiemeltek a kétértelműségük miatt, vagy melyek esetében módot látnak a szabályok eredeti céljának kijátszására, esetleg nem látják, hogy az adott szabály eléri a célját.”

„Ezt a 12 hónapot fel fogjuk használni arra, hogy finomhangoljuk a dolgokat, és az összes 2022-es szabállyal ezt fogjuk tenni. Meg fogjuk vizsgálni azt, amit a mostani folyamatból tanultunk, hogy lássuk, hol lehetne esetleg alkalmazni ezeket.”

A 2021-től érvényes új Concorde-egyezményt ugyan még nem írták alá a csapatok, elméletben június 30-ig véglegesíteni kell a 2022-es regulákat. Tavaly ugyanezt a júniusi határidőt alkalmazták, amikor még arról volt szó, hogy 2021-ben debütálnak az új regulák, habár ezt végül októberig kitolták.

Úgy tudni, idén nem terveznek hasonlót, szóval minden jelentős változtatást e hónap végéig véglegesíteni kell.

„A 2022-es kormányzási szisztémában még nincs megállapodás, szóval a nemzetközi sportkódex lesz a mérvadó” – magyarázta Brawn.

„A szövegezése egy kicsit nyitott, és az autó tervezésének alapvető megváltoztatását említi – szóval a részleteken még változtathatunk, a határidő után viszont a koncepció módosítására már nem lesz lehetőség.”

Görgess tovább, ez is érdekelhet!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az F1-es Stájer Nagydíj TV-közvetítései