Friss hírek

Brawn: „Ostobaság” lenne, ha most nem finomítanánk a 2022-es szabályokon

F1 2021
A Forma-1 sportigazgatója, Ross Brawn szerint „ostobaság” volna nem kihasználni a koronavírus-járvány miatt rendelkezésre álló extra időt a 2022-ben érkező új technikai szabályok finomítására.

Az új szabályokat eredetileg 2021-ben vezették volna be a Forma-1-ben, a járvány azonban mindent felülírt, és a száguldó cirkusz gyökeres átalakítását 2022-re halasztották.

Brawn azt mondja, most lehetőség nyílt arra, hogy a tavaly októberben publikált technikai- és sportszabályzaton finomítsanak 2022-re.

„Szerintem felülvizsgálhatjuk majd a jövőbeli szabályokat arra alapozva, amit mostanában tanultunk” – mondta az F1 sportigazgatója a Motorsport.com című lapnak adott interjúban.

„Az egyik érdekes aspektus az, hogy az idei év extra időt adott nekünk arra, hogy újra kiértékeljünk bizonyos területeket, melyek miatt a csapatok aggódtak az új szabályok kapcsán. Nem fogjuk elpazarolni ezt az időt – ostobaság volna, ha 12 hónapig ülnénk a babérjainkon. Miért ne finomítanánk a 2022-es autó tervezésén, ha már egyszer lehetőségünk van rá? A csapatoknál most senki nem dolgozik rajtuk.”

„Nem nagy változtatásokról beszélek, hanem olyan dolgokról, melyeket egyesek kiemeltek a kétértelműségük miatt, vagy melyek esetében módot látnak a szabályok eredeti céljának kijátszására, esetleg nem látják, hogy az adott szabály eléri a célját.”

„Ezt a 12 hónapot fel fogjuk használni arra, hogy finomhangoljuk a dolgokat, és az összes 2022-es szabállyal ezt fogjuk tenni. Meg fogjuk vizsgálni azt, amit a mostani folyamatból tanultunk, hogy lássuk, hol lehetne esetleg alkalmazni ezeket.”

A 2021-től érvényes új Concorde-egyezményt ugyan még nem írták alá a csapatok, elméletben június 30-ig véglegesíteni kell a 2022-es regulákat. Tavaly ugyanezt a júniusi határidőt alkalmazták, amikor még arról volt szó, hogy 2021-ben debütálnak az új regulák, habár ezt végül októberig kitolták.

Úgy tudni, idén nem terveznek hasonlót, szóval minden jelentős változtatást e hónap végéig véglegesíteni kell.

„A 2022-es kormányzási szisztémában még nincs megállapodás, szóval a nemzetközi sportkódex lesz a mérvadó” – magyarázta Brawn.

„A szövegezése egy kicsit nyitott, és az autó tervezésének alapvető megváltoztatását említi – szóval a részleteken még változtathatunk, a határidő után viszont a koncepció módosítására már nem lesz lehetőség.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

Ezeket is ajánljuk!

További hírek

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!