Friss hírek

Brawn sejti, mi áll a Mercedes gyenge bakui formája mögött

A Forma-1 sportigazgatója, Ross Brawn szerint igazán szokatlan volt a Mercedes csapatától, hogy egy ennyire gyenge autóval rukkolt elő a múlt hétvégi Azeri Nagydíjon – a szakember szerint könnyen lehet, hogy a világbajnok istálló a monacói küszködés után ki akart próbálni valami mást.

A Mercedesek rendkívül gyengén kezdtek múlt hétvégén, Bakuban: Lewis Hamilton és Valtteri Bottas a top 10-be sem fértek be, szombatra azonban – legalábbis Hamilton esetében – sikerült jelentős előrelépéseket tenni.

A csapat azonban végül így is pont nélkül zárta a hétvégét, Lewis Hamilton ugyanis döntő pillanatban hibázott, Bottas pedig az egész versenyen árnyéka volt önmagának.

A Forma-1 sportigazgatója, a korábban a Ferrari technikai igazgatójaként tevékenykedő Ross Brawn szerint a monacói küszködés után könnyen lehet, hogy a Mercedesnél ki akartak próbálni valami mást, ami azonban félrevitte a csapatot.

„Szokatlan volt a Mercedestől, hogy egy ennyire formán kívüli autóval állt elő. Lehet, hogy a monacói nehézségek után úgy döntöttek, új útra lépnek, és ezért nem voltak annyira formán kívül pénteken” – mondta Brawn.

„Ha nekem olyan problémáim lettek volna a gumihőmérséklettel, mint amilyen nekik volt Monacóban, én biztosan megpróbáltam volna egy más irányt. Lehet, hogy a pénteki küszködés ennek eredménye volt.”

„Elképzelhető, hogy amikor visszatérünk azokra a versenyekre, ahol a Mercedes magabiztosabb, ismét a legjobbat nyújtják majd. Az utcai pályákon mindig küszködtek egy kicsit. Soha nem volt az erősségük.”

„A Red Bull nagyszerű formában kezdte az évet, ami teljesen az ellenkezője a tavalyi szezonnak. Akkor csak az év második felében találtak magukra. Szóval ez a kezdés egy biztató jel. Ha tartani tudják a lendületet, és fel tudják venni a versenyt a Mercedesszel, egy nagyon komoly küzdelem vár ránk.”

A Forma-1 sportigazgatója beszélt Hamiltonról is, akinek ugyan esélye volt a győzelemre, ám végül a bakui futam újraindítása után hibázott, és nem tudott pontot szerezni.

„Ez a hétvége igazi személyiségteszt volt Lewis számára” – magyarázta Brawn. „Alapvetően nagyon jól helytállt.”

„Pénteken olyan autója volt, aminek nemigen volt meg a tempója, és remek lépés volt az, hogy jobbá sikerült tenni szombatra. Ha nem is az övé volt a leggyorsabb autó, mégis egy olyan volt a kezében, amivel már lehet kezdeni valamit.”

„Igazán jó munkát végzett, és aztán nem tudom, mi történt a rajtnál. Azt mondta, hogy valami kapcsolóval volt problémája. Egyáltalán nem tűnt úgy, hogy be fogja venni azt a kanyart. De Max balesetével együtt továbbra is teljesen nyitott maradt a bajnokság. Bár a Mercedes és Lewis csalódott lehet, Max balszerencséje miatt mégis kiegyenlített maradt a dolog.”

Nemcsak Hamiltonnak, hanem Max Verstappennek is rosszul alakult az Azeri Nagydíj: a holland szinte végig vezette a versenyt, 5 körrel a leintés előtt azonban durrdefektet kapott.

„Mérnöki szemmel, illetve a bokszutcai vezérlőpult szemszögéből nézve jól tudom, hogy ha minden tőled telhetőt megteszel, és az autó megáll alattad, vagy bármilyen más problémával szembesülsz, az frusztráló – de az ember tudja, hogy olyan dolog ez, ami fölött nincs kontrollja, ez pedig enyhíti a fájdalmat” – mondta Brawn. „Az ember akkor válik igazán frusztrálttá, ha ő hibázik. Azok az igazán kemény dolgok.”

„Még az én esetemben is, ha műszaki probléma történt, úgy éreztem, mintha gyomron ütöttek volna. De ha valami furcsa történt, azzal együtt tudtam élni.”

„Max nagyon jó versenyt futott – megérdemelte volna a győzelmet. És Lewis hibájával ez a kiesés a bajnoki reményei szempontjából nem olyan rossz, mint lehetett volna.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!