Friss hírek

Brawn szerint odateszik majd magukat a versenyzők a sprintfutamokon

Rendkívül optimistán várja a Forma-1 első sprintfutamos hétvégéjét a száguldó cirkusz sportigazgatója, Ross Brawn. A szakember szerint a versenyzők nem fogják majd vissza magukat.

A hétvégi Brit Nagydíjon debütál majd az F1 új formátuma: a szombati időmérő edzés helyett egy mintegy 100 km hosszú sprintfutamot tartanak majd, ennek eredménye határozza meg a vasárnapi főverseny rajtsorrendjét.

Silverstone mellett Monzában, és a tervek szerint Interlagosban is az új formátum szerint rendezik majd a versenyhétvégét, és bár sokan szkeptikusak az újítás sikerességét illetően, Ross Brawn nagyon is optimista.

Hirdetés
 

Az F1 sportigazgatója szerint Bakuban, a néhány kör erejéig újraindított versenyen láthattuk, a pilóták nem fogják vissza magukat, ha sprintről van szó.

„Szerintem Baku lenyűgöző volt, az a kis sprint a futam végén – ami izgalmas volt!” – mondta Brawn.

„Azt kétlem, hogy a mi sprintversenyünk ennyire agresszív lesz majd, hiszen nyilván több mint 100 kilométerről lesz szó, szóval egy kicsit több idejük lesz. De szerintem a versenyzőink még egy szupermarket parkolójában is versenyezni fognak majd egymással a bevásárlókocsikkal! Természetükből fakadóan le akarják győzni egymást, és nincs rosszabb számukra annál, ha valaki megverni őket.”

„Ma ha azzal is érvelünk, hogy a sprint csak az előfutára lesz a fő eseményünknek, a versenynek, azt gondolom, akkor is le akarják majd gyűrni egymást, és megmutatni, hogy ki a leggyorsabb, ki a legerősebb.”

Az F1 vezetősége a csapatokkal és a Nemzetközi Automobil Szövetséggel (FIA) közösen próbált olyan szabályokat kialakítani a sprintfutamos hétvégékre, melyek a bátor versenyzést biztatják. A versenytáv, a lehető leglágyabb gumikeverék használata is ezt a célt használja.

„Tényleg próbáltuk arra biztatni a versenyzőket, hogy végig padlóig nyomják a gázt. Azt akartuk, hogy ne vegyenek vissza az időmérőn, de legyenek trükkös gumiválasztások az időmérőn, és ugyanígy a sprinten sem. Próbáltunk olyan helyzetet teremteni, ahol nem jelent hátrányt a versenyen a gumiválasztás.”

„Szerintem azt senki sem tudja, hogyan fognak viselkedni a versenyzők, mennyire lesznek konzervatívak, és mekkora nyomás lesz majd rajtuk csapataik részéről, hogy konzervatívak, vagy épp agresszívek legyenek.”

„Én személy szerint nagyon optimista vagyok. Azt gondolom, nagyon jó esemény lesz, nagyszerű verseny. És szerintem a versenyzők hajtani fognak. Hiszen azt gondoljuk, hogy Max [Verstappen] és Lewis [Hamilton] másképp fog majd belemenni az első kanyarba, csak mert ez egy sprint? Kétlem. De ennek még ki kell alakulnia.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!