Friss hírek

Briatore: A Renault nem tett semmi rosszat

A Renault ügyvezetője, Flavio Briatore biztos benne, hogy csapata nem tett semmi rosszat, és alaptalanok azok a vádak, melyek szerint a francia gárda felhasználta volna a McLarentől szerzett titkos információkat idei autója tervezésénél és fejlesztésénél.

A Renault ügyvezetője, Flavio Briatore biztos benne, hogy csapata nem tett semmi rosszat, és alaptalanok azok a vádak, melyek szerint a francia gárda felhasználta volna a McLarentől szerzett titkos információkat idei autója tervezésénél és fejlesztésénél.

A Renault illetékeseinek a Motorsport Világtanács december eleji meghallgatásán kell választ adniuk néhány eddig még tisztázatlan kérdésre, ugyanis felmerült a gyanú, hogy a birtokukba került, a McLaren tulajdonát képző titkos információkat felhasználták az R27-es tervezésénél és fejlesztésénél.

A szóban forgó dokumentumok tartalmazták a McLaren 2007-es autója legfőbb rendszereinek leírását sematikus ábrákkal illusztrálva. Ezen rendszerek egy részét pedig oly módon is felhasználhatták a szakemberek az idei autó tervezésénél, hogy azoknak látszólag semmi közük ne legyen az eredeti tervekhez.

A Renault pénteken kiadott hivatalos közleményében megerősítette, felfüggesztette munkájából a McLaren egykori alkalmazottját, Phil Mackereth-et, aki 2006. szeptemberében csatlakozott a franciákhoz, és vitte magával a titkos információkat tartalmazó floppy lemezeket. A csapat továbbá azt is beismerte, több mérnökük is tudott az anyag létezéséről.

Mindezek ellenére a csapat vezetője, Flavio Briatore hangsúlyozta, a Renault soha nem használta fel ezeket az információkat, így nincs is mitől tartania a vizsgálat során.

“Mikor szeptemberben értesültünk a dologról, azonnal leültünk Mackereth-tel, vizsgálatot indítottunk, és felfüggesztettük mérnökünket a munkájából. Ezt követően pedig rögtön tájékoztattuk a McLarent, és az FIA-t” – mondta Briatore a The Times-nak adott nyilatkozatában.

“Az üggyel kapcsolatos összes dokumentumot és bizonyítékot átadtuk az FIA elnökének, Max Mosley-nak, valamint csatoltuk mérnökeink vallomását, miszerint egyetlen McLaren rendszert sem építettünk be az autónkba.”

“Az információk a számítógépen, illetve azokon a lemezeken voltak, melyeket mérnökünk magával hozott. Nagyon egyszerű volt. Voltak skiccek egyes rendszerekről, valamint a váltó és az ellensúlyos lengéscsillapító egyes részeiről.”

“Biztos vagyok benne, hogy nem használtuk fel az információkat, és ezzel nem csak én vagyok egyedül. Az ügyben érintett összes mérnökünk tanúvallomást tett arról, hogy semmi hatással nem voltak a titkos információk az idei autónkra.”

Briatore azt is elmondta, nem lehet összehasonlítani a Renault ügyét a McLaren kémbotránnyal, hiszen a wokingi alakulat esetében sokkal több információról volt szó, és azok folyamatosan áramoltak a brit gárdához.

Az olasz szakember továbbá azt is elárulta, ugyan felajánlották a McLarennek, hogy egy külsős szakértő bevonásával vizsgálatot indíthatnak enstone-i főhadiszállásukon, a brit gárda által kijelölt harmadik fél csak azért látogatott el hozzájuk, hogy visszaszerezze a szóban forgó adathordozókat.

“Boldogan engedélyeztük volna számukra, hogy átnézzék számítógépes rendszerünket. Szívesen lehetőséget biztosítottunk volna a McLaren számára, hogy megnézze, valóban nem voltak hatással a titkos információk az idei autónkra, azonban a brit gárda nem élt ezzel a lehetőséggel” – tette hozzá Briatore.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

Ezeket is ajánljuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!