Briatore a szabályok tisztázását kéri az FIA-tól - F1VILÁG.HU

Briatore a szabályok tisztázását kéri az FIA-tól

HIRDETÉS

A Renault csapatfőnöke, Flavio Briatore nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy egyesek, kihasználva a szabályok adta kiskapukat, oly módon tervezték és valósították meg hátsó diffúzorukat, hogy azzal akár előnybe is kerülhetnek riválisaikkal szemben.

A Renault csapatfőnöke, Flavio Briatore nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy egyesek, kihasználva a szabályok adta kiskapukat, oly módon tervezték és valósították meg hátsó diffúzorukat, hogy azzal akár előnybe is kerülhetnek riválisaikkal szemben.

A Williams és a Toyota idei versenygépének diffúzora úgy tűnik, mintha meghaladná a megengedett 175 mm-es magasságot a hátsó törésstruktúra nagyon ügyes aerodinamikai kialakításának köszönhetően.

Az idei első tesztek után a csapatok panaszt is tettek a szövetségnél, de az FIA elnöke, Max Mosley akkor kijelentette, szabályos az elrendezés, mindössze arról van szó, hogy az említett két csapat másképpen értelmezte a regulákat.

Briatore azonban fel van háborodva az FIA hozzáállásán, és azonnali intézkedéseket sürget, ugyanis véleménye szerint ellentmondóak az idei szabályok.

“Nem helyes, hogy a diffúzorok nem azonosak, és valaki így, valaki úgy értelmezte a szabályokat. Egy cseppet sem gondolom, hogy jó dolog, ha mindenkinek egy saját szabálykönyve van” – mondta az olasz szakember a Gazzetta dello Sportnak.

“Olyan mintha kétféle szabálykönyv létezne: az egyik lehetővé teszi néhány alakulat számára, hogy bizonyos módon építse meg diffúzorát, míg a másik ezt tiltja a többieknek, mert kimondja, hogy illegális. Nem ezt vártuk. Azt szeretnénk, ha a szabályokat nem lehetne félreértelmezni, és mindenki számára azonosak lennének a feketén fehéren leírt regulák.”

Bár Mosley korábbi nyilatkozatában nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy néhányan panaszt tesztnek majd a szóban forgó csapatok furcsa elrendezésére a március végén megrendezésre kerülő Ausztrál Nagydíj gépátadásán, Briatore egyelőre nem kívánt arról nyilatkozni, megteszik-e a szükséges lépéseket.

“Majd meglátjuk, mert legalább három csapat nem tartja tiszteletben a szabályokat” – mondta az olasz, akinek csapata már a tavalyi évben is pórul járt amiatt, hogy tartotta magát a motorfejlesztési tilalomhoz, miközben a többiek a kiskapuk kihasználásával folyamatosan fejlesztették erőforrásaikat.

Az FIA engedélyezte a Renault-nak, hogy az idei szezon előtt belenyúlhasson motorjába, hogy felzárkózzon a többiekhez, és pontosan ez az, aminek megismétlődését Briatore el szeretné kerülni, bár elmondta, kevés esélyt lát erre.

“Nem szeretném, ha ugyanaz lenne a helyzet, mint a befagyasztott motorokkal, amihez mi szigorúan tartottuk magunkat, és végül az lett az eredménye, hogy a szezon végére közel 50 lóerős hátrányt szedtünk össze. Sajnos ez is hasonló történet” – tette hozzá a Renault szakembere.

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!