Briatore a szabályok tisztázását kéri az FIA-tól

A Renault csapatfőnöke, Flavio Briatore nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy egyesek, kihasználva a szabályok adta kiskapukat, oly módon tervezték és valósították meg hátsó diffúzorukat, hogy azzal akár előnybe is kerülhetnek riválisaikkal szemben.

A Renault csapatfőnöke, Flavio Briatore nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy egyesek, kihasználva a szabályok adta kiskapukat, oly módon tervezték és valósították meg hátsó diffúzorukat, hogy azzal akár előnybe is kerülhetnek riválisaikkal szemben.

A Williams és a Toyota idei versenygépének diffúzora úgy tűnik, mintha meghaladná a megengedett 175 mm-es magasságot a hátsó törésstruktúra nagyon ügyes aerodinamikai kialakításának köszönhetően.

Az idei első tesztek után a csapatok panaszt is tettek a szövetségnél, de az FIA elnöke, Max Mosley akkor kijelentette, szabályos az elrendezés, mindössze arról van szó, hogy az említett két csapat másképpen értelmezte a regulákat.

Briatore azonban fel van háborodva az FIA hozzáállásán, és azonnali intézkedéseket sürget, ugyanis véleménye szerint ellentmondóak az idei szabályok.

“Nem helyes, hogy a diffúzorok nem azonosak, és valaki így, valaki úgy értelmezte a szabályokat. Egy cseppet sem gondolom, hogy jó dolog, ha mindenkinek egy saját szabálykönyve van” – mondta az olasz szakember a Gazzetta dello Sportnak.

“Olyan mintha kétféle szabálykönyv létezne: az egyik lehetővé teszi néhány alakulat számára, hogy bizonyos módon építse meg diffúzorát, míg a másik ezt tiltja a többieknek, mert kimondja, hogy illegális. Nem ezt vártuk. Azt szeretnénk, ha a szabályokat nem lehetne félreértelmezni, és mindenki számára azonosak lennének a feketén fehéren leírt regulák.”

Bár Mosley korábbi nyilatkozatában nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy néhányan panaszt tesztnek majd a szóban forgó csapatok furcsa elrendezésére a március végén megrendezésre kerülő Ausztrál Nagydíj gépátadásán, Briatore egyelőre nem kívánt arról nyilatkozni, megteszik-e a szükséges lépéseket.

“Majd meglátjuk, mert legalább három csapat nem tartja tiszteletben a szabályokat” – mondta az olasz, akinek csapata már a tavalyi évben is pórul járt amiatt, hogy tartotta magát a motorfejlesztési tilalomhoz, miközben a többiek a kiskapuk kihasználásával folyamatosan fejlesztették erőforrásaikat.

Az FIA engedélyezte a Renault-nak, hogy az idei szezon előtt belenyúlhasson motorjába, hogy felzárkózzon a többiekhez, és pontosan ez az, aminek megismétlődését Briatore el szeretné kerülni, bár elmondta, kevés esélyt lát erre.

“Nem szeretném, ha ugyanaz lenne a helyzet, mint a befagyasztott motorokkal, amihez mi szigorúan tartottuk magunkat, és végül az lett az eredménye, hogy a szezon végére közel 50 lóerős hátrányt szedtünk össze. Sajnos ez is hasonló történet” – tette hozzá a Renault szakembere.

Görgess tovább, ez is érdekelhet!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS