Briatore: Ki kell zárni a McLarent a bajnokságból! - F1VILÁG.HU

Briatore: Ki kell zárni a McLarent a bajnokságból!

A Renault csapatvezetője, Flavio Briatore péntek délután az olasz médiának élesen kritizálta Ron Dennist, és kijelentette, minden erejével azon lesz, hogy kizárják a csaló McLarent az idei Forma-1-es világbajnokságból.

A Renault csapatvezetője, Flavio Briatore péntek délután az olasz médiának élesen kritizálta Ron Dennist, és kijelentette, minden erejével azon lesz, hogy kizárják a csaló McLarent az idei Forma-1-es világbajnokságból.

Az olasz szakember úgy gondolja, a McLarennek már március előtt információi voltak a Ferrari idei autójáról, ezért sem okozott komolyabb nehézséget a csapatnak a gumiváltás.

Miért kerülhetett előnybe a McLaren?

Flavio Briatore: “Bizonyított, hogy információi voltak a Ferrari súlyelosztásáról, mely csapat immáron tíz éve Bridgestone abroncsokat használ. Ez az oldal abból a híres dokumentumból elég volt ahhoz, hogy hónapok munkáját megspórolják, és azonnal megoldást találjanak számos égető problémára.”

Azt gondolja, hogy az információk már március előtt kiszivárogtak, talán már decemberben?

Flavio Briatore: “Nézze, hibát követtünk el, mikor a szélcsatornai munkálatokra koncentráltunk, ugyanis legalább egy hónapot vett igénybe az, hogy beállítsuk a szélcsatornát az új gumiparamétereknek megfelelően. További két hónapot vesztettünk Ron Dennis miatt, aki beperelt minket az ellensúlyos lengéscsillapító használata miatt.”

Akkor a 2007-es bajnokság egy nagy csalás?

Flavio Briatore: Igen, és nem csak számunkra, illetve a Ferrari számára, hanem mindenki számára. Van köztünk egy csapat, amely illegálisan került előnybe a többiekkel szemben.

Milyen büntetést kellene kiszabni?

Flavio Briatore: Nem vagyok bíró. Csak el kell olvasni a szabályokat: a szellemi jogok elhalászásáért kizárás jár.

Ott lesz a Fellebbviteli Bíróság legközelebbi ülésén?

Flavio Briatore: “Igen, természetesen. Véleményem szerint mi is sértett felek vagyunk.”

Mit gondol Nigel Stepney-ről, illetve Mike Coughlanről? Ron Dennis úgy beszélt az egykori Ferrari alkalmazottról, mint egy hősről.

Flavio Briatore: “Hős? Néhány ember, technikai szakértő és mérnök sokat köszönhet a szerencsének, hogy a Forma-1-ben dolgozhat. Coughlan és Stepney rengeteg pénzt keresett, de ez nem volt elég nekik, úgy látom. Ki kellene zárni őket.

Van arra eszköz a Renault-nál, hogy megakadályozzák a kémkedést?

Flavio Briatore: “Természetesen jelzést kapunk, ha illetéktelen behatolás történt a rendszerünkbe, de sajnos mindent nem lehet kiszűrni. Ha valaki átigazol egy másik csapathoz, az magával visz rengeteg hasznos információt. Egy oldal még rendben van, de ennél több az illegális. Mondok egy példát: mikor két Honda mérnököt megszereztem, azonnal megtudtam, hogy dupla tank van az autójukban.”

2008-ban bevezetésre kerül az egységesített elektronikai rendszer a Forma-1-ben, melyet a McLaren és a Microsoft gyárt mindenkinek.

Flavio Briatore: “Ellenzem ezt, és hamarosan megfellebbezem a FIA döntését, miszerint nekik ítélték a pályázatot. Nem akarjuk, hogy ez így maradjon. Először is azért, mert ne ők dolgozzanak az autóinkon, másodsorban pedig miért küldenénk adatokat autóinkról a McLarennek?”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!