Friss hírek

Briatore még nem gondol a visszatérésre

A Renault egykori csapatfőnöke, Flavio Briatore még nem gondolkodik azon, hogy visszatérjen-e a Forma-1-be, pedig pert nyert az FIA ellen, miután a francia bíróság jogellenesnek minősítette örökös eltiltását.

A Renault egykori csapatfőnöke, Flavio Briatore még nem gondolkodik azon, hogy visszatérjen-e a Forma-1-be, pedig pert nyert az FIA ellen, miután a francia bíróság jogellenesnek minősítette örökös eltiltását.

Az olasz szakembert múlt szeptemberben tiltották ki a motorsportból, amiért részt vett a 2008-as szingapúri csalásügyben, és Nelsinho Piquet az ő utasítására törte össze autóját a versenyen, ezzel csapattársa, Fernando Alonso kezére játszva a győzelmet.

Briatore úgy érezte, hogy összeesküvés áldozata lett, és az FIA akkori elnöke, Max Mosley személyes bosszújának eredménye volt az örökös eltiltás, ezért is fordult a bírósághoz.

A győzelem ellenére azonban elmondta, hogy egyelőre még nem gondolkodik a visszatérésen, jelenleg megpróbálja kiélvezni a győzelem mámorító ízét, és csak azután fog dönteni arról, mi tévő legyen, vállaljon-e ismét munkát a Forma-1-ben.

“Egyelőre ki szeretném élvezni a sikert egy nagyon nehéz periódus után” – mondta Briatore a francia bíróság keddi döntését követően. “Ami az esetleges forma-1-es visszatérésemet illeti, még van idő erről beszélni. Először is köszönetet szeretnék mondani azoknak, akik ebben a nehéz időszakban is hittek bennem, és mellettem álltak.”

A francia bíróság ítéletének értelmében, az FIA köteles tájékoztatni a Forma-1-ben résztvevő csapatokat, hogy bármelyikük szabadon alkalmazhatja a Renault egykori két szakemberét, Briatorét, és az eredetileg öt évre eltiltott korábbi technikai igazgatót, Pat Symonds-t.

“Az FIA köteles két héten belül tájékoztatni a tagokat, és a licensztulajdonosokat, különösen a tizenhárom, a jövő évi forma-1-es bajnokságra nevezett csapatot, hogy törölte a két érintett büntetését. Ezt a Mr. Briatore és Mr. Symonds által megjelölt francia lapokban kell megtennie. A hirdetésre legfeljebb 15 000, illetve 5 000 eurót költhet.”

Az ítélet szerint az FIA csak licensztulajdonosokat, illetve a nemzeti sportszövetség vezetőit szankcionálhatja, harmadik félre viszont nem róhat ki büntetéseket, így teljességgel jogszerűtlen volt a két szakember kitiltása a motorsportból.

A bíróság továbbá összeférhetetlenséget is megállapított, ugyanis ismert, hogy Briatore és Mr. Mosley nem voltak a legjobb barátok, és az FIA egykori elnöke komoly szerepet játszott abban, hogy az olasz szakembert eltiltsák a Forma-1-től.

Az FIA jogi osztályának illetékesei jelezték, hogy valószínűleg élni fognak a fellebbezés lehetőségével, így az ügynek még koránt sincsen vége.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Exkluzív információk: a Hungaroringről jelentkezünk!

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!