Friss hírek

Brown: Ha valaki hatkerekű autót akar, építsen azt!

Érdekes ötlettel állt elő a McLaren vezérigazgatója, aki szerint a költségplafonnak hála sokat lehetne lazítani az F1 technikai szabályzatán. Innovációt akar látni.

A Forma-1 és az FIA vezetői a 2021-es szezontól kezdve szigorúan ellenőrzik az istállók kiadásait annak érdekében, hogy a legerősebb és a leggyengébb csapat között a lehető legkisebb legyen a köridőbeli különbség, ezáltal minél izgalmasabb futamokat láthassunk. A fennálló pénzügyi rendszer mellett Zak Brownnak, a McLaren vezérének jutott eszébe egy izgalmas ötlet: mi lenne, ha lazítanának a technikai szabályzaton? Elvégre a szigorú költségvetési korlátozás mellett senkinek sem lehetne reális esélye szélsőségesen gyors autót építeni, így akár szabad utat nyithatnának az innováció előtt.

Szerintem túl vagyunk szabályozva a költségplafon alatt. Ha ez a helyén van, én másik irányba mennék: mindenki tegye, amit akar. Ha valaki hatkerekű autót építene, tegye azt. Annyi legyen meghatározva, hogy mennyit költhet. Nem tudom, mi szükség van ennyire szigorú szabályokra. Szerintem a költségplafon alatt nagyobb technikai szabadságra lenne szükség. Így tennénk lehetővé az innovációt és a kockáztatást. Az autók ráadásul még inkább eltérnének egymástól” – vetette fel Brown.

Hirdetés
 

Az FIA és az F1 azonban nyilvánvalóvá tette, miért van szükség a szigorú technikai előírásokra: ezek garantálják azt, hogy a csapatok csak olyan autókat építenek, amelyek elősegítik az izgalmas versenyeket. Brown elismerte, hogy a szabályok lazítása ronthat a futamok élvezetén, az ötlete mellett azonban így is kitart.

“Ez benne van, de szerintem több innovációt eredményezne. Mint amikor a Brawn istálló előállt a dupla diffúzorral. Előnybe kerültek, de az év végére kiegyenlítődött a helyzet. Szerintem ezt is eredményezhetné. Ráadásul ez a sport izgalmas oldala, de van benne kockázat” – tette hozzá.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!