Büntetés járhat az első kanyar kiszélesítéséért

Az FIA figyelmeztette a versenyzőket, hogy büntetésre számíthatnak, ha pozíciókat nyernek a célegyenest követő La Source kanyar kiszélesítésével a vasárnap délutáni Belga Nagydíj első körében.


Az FIA figyelmeztette a versenyzőket, hogy büntetésre számíthatnak, ha pozíciókat nyernek a célegyenest követő La Source kanyar kiszélesítésével a vasárnap délutáni Belga Nagydíj első körében.

A tavalyi évben Kimi Raikkönen megmutatta, hogy ha valaki szélesen veszi az első kanyart, és kihasználja az aszfaltozott bukóteret, nagyobb lendülettel térhet vissza a pályára, és előnybe kerülhet az Eau Rouge utáni egyenesben, aminek végén könnyebben előzési pozícióba kerülhet.

Az FIA versenyigazgatója, Charlie Whiting és a sportfelügyelők tanácsadója, Nigel Mansell azonban levelet intézett a csapatokhoz, melyben egyértelművé teszik, hogy azok a pilóták, akik előnyt szereznek a kanyar kiszélesítésével a futamon, komoly büntetésre számíthatnak.

Bár a pálya és a bukótér közé műfüvet telepítettek, hogy ezzel is elriasszák a versenyzőket a kanyar kiszélesítésétől, egyesek szerint még így is előnyt jelenthet az aszfaltozott biztonsági zóna használata.

Lewis Hamilton bízik abban, hogy mindenki sportszerű lesz, és csak abban az esetben fogja használni a bukóteret, ha azzal veszélyt kerül el, ám Michael Schumacher szerint nagyon könnyű szándékosan olyan helyzetet előidézni, hogy „szabályos” legyen a kiszélesítés.

„Úgy gondolom, hogy fogunk még erről beszélni, mert nem mindegy, hogy kiszorítanak, vagy vársz arra, hogy kiszorítsanak” – mondta a hétszeres világbajnok.

„Ha megnézzük a tavalyi esetet, Kimi nem tudta volna teljesíteni az ívet, ilyen sebességgel. Fékeznie kellett volna. Azért választotta ezt az utat, hogy talán elkerülje, hogy le kelljen lassítania. Ez jó, vagy rossz? Majd meglátjuk.”

Schumacher azonban úgy érzi, a helyzet megfelelően lesz kezelve, most, hogy egy korábbi versenyző (a hétvégén Mansell) is a sportfelügyelők munkáját segíti.

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!