Button: Jövőre sem változik meg a versenyzés az F1-ben

Nem kell jelentősen változtatniuk vezetési stílusukon a Forma-1-es versenyzőknek ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjanak a királykategória új szabályaihoz 2014-ben – állítja a McLaren világbajnok versenyzője, Jenson Button.


Nem kell jelentősen változtatniuk vezetési stílusukon a Forma-1-es versenyzőknek ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjanak a királykategória új szabályaihoz 2014-ben – állítja a McLaren világbajnok versenyzője, Jenson Button.

Többen úgy tartják, a következő szezonban döntő tényezőként ható üzemanyag-hatékonyág miatt jelentősen megváltozik a versenyzés dinamikája a Forma-1-ben, a 2009-es év legjobbja szerint azonban nem kell aggódni.

Button szerint a királykategória csapatai az évad első versenyére, az Ausztrál Nagydíjra már ki fogják dolgozni azokat a technikákat, melyeknek köszönhetően eredményesen szerepelhetnek a bajnokság során.

„Ez egy sztenderd dolog: nem arról van szó, hogy le lesznek tekerve az autók” – mondta a brit versenyző.

„Nem hinném, hogy olyan nagy különbséget látunk majd az idei évhez képest. Kétlem, hogy olyan sok lesz majd az üzemanyag-spórolás.”

Amikor Button arról faggatták, a versenyzőknek jövőre jobban kell-e összpontosítaniuk a versenystratégiákra, így felelt: „Szerintem már most is elég sok minden szól a taktikáról a gumispórolás végett.”

„Rengeteg időt töltünk a mérnökökkel, illetve a gumikért felelős szakemberekkel, hogy megértsük, hogyan működnek, milyen hőmérséklettartományban kell lenniük, mely kanyarokban lehet nyomni, és melyekben nem.”

„Rengeteg információn rágjuk át magunkat a futam előtt és közben is, hogy elejét vegyük a hólyagosodásnak, a szemcsésedésnek., a túlmelegedésnek és a túlzott gumikopásnak.”

„A versenyzők nem fognak másképp vezetni jövőre sem, hiszen már idén is nagyon vigyázunk a gumikra. Ugyanez a helyzet tehát most is, csak jövőre egy kicsit megváltozik. De ezeket a dolgokat mind megtanuljuk majd az első futamra.”

Button arra számít, a királykategória csapatai sikeresen alkalmazkodnak majd az új motorokhoz az előszezoni teszteken, bár elismerte, a nyolcadik sebességi fokozat bevezetése némi változást eredményez majd.

„Elég sűrű lesz a tesztprogram, hiszen meg kell érteni az új motorokat, a nyomatékgörbéket a hibrid-rendszerrel, de emiatt nem lesz más a vezetési stílus az idei évhez viszonyítva. Sokan azt mondják, minden teljesen megváltozik, de mire megérkezünk az első versenyre, mindez elfelejtődik.”

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!