Button megnyerte a Spanyol Nagydíjat - F1VILÁG.HU

Button megnyerte a Spanyol Nagydíjat

HIRDETÉS

Jenson Button idei negyedik győzelmét aratta Barcelonában, ahol csapattársa, Rubens Barrichello a második helyre hozta be versenygépét, mellyel a Brawn újabb kettős diadalt ünnepelhetett. A harmadik Mark Webber lett a Red Bullal, míg a Ferrari ismét hatalmasat hibázott.

Jenson Button idei negyedik győzelmét aratta Barcelonában, ahol csapattársa, Rubens Barrichello a második helyre hozta be versenygépét, mellyel a Brawn újabb kettős diadalt ünnepelhetett. A harmadik Mark Webber lett a Red Bullal, míg a Ferrari ismét hatalmasat hibázott.

Meleg, napos idő fogadta a mezőnyt az európai szezon első állomásának helyet adó Spanyol Nagydíjon, ahol a levegő hőmérséklete 24, a pályáé pedig 38 fok volt a rajt pillanataiban, így ideális körülmények között vette kezdetét a futam.

A pole pozícióból induló Jenson Button jól kapta el a rajtot, azonban mögüle induló csapattársa, Rubens Barrichello az első kanyarban kifékezte, miközben Felipe Massa keményen csatázott Sebastian Vettellel. A Ferrari brazilja a hibrid rendszernek köszönhetően elment a Red Bull német versenyzője mellett, aki a másodikról visszacsúszott a negyedik helyre.

A bajnoki címvédő, Lewis Hamilton rosszul helyezkedett a rajtnál, és kiszorították a fűre, így egyik pillanatról a másikra szinte a mezőny végén találta magát, ami akár végzetes is lehetett volna számára, ugyanis hatalmas baleset történt a hátsó traktusban, ami után azonnal pályára küldték a biztonsági autót.

A Toyota olasz pilótája, Jarno Trulli kemény csatát vívott Nico Rosberggel a hármas íven, azonban kicsúszott a kavicságyba, majd keresztbe állt autója, és telibe találta Adrian Sutil Force Indiáját, miközben ettől függetlenül, a Toro Rosso versenyzői is összeakadtak, így már az első körben négy kiesőt jegyezhettünk fel magunknak.

A biztonsági autó az ötödik kör végén engedte el a mezőnyt. Az új rajtnál nem történt változás, Fernando Alonso megpróbált elmenni Mark Webber mellett a célegyenesben, de a Red Bull ausztrálja visszaverte a spanyol támadását, és csapattársa mögött az ötödik helyen maradt.

Miközben a Brawn versenyzői szépen lassan lopták a távolságot az élen, a McLaren finn pilótája, Heikki Kovalainen – vélhetően egy kuplungprobléma miatt – feladni kényszerült a küzdelmet.

A kiállások első körét Timo Glock kezdte meg a 17. körben, akit egy-egy körrel később Button és Barrichello követett. Ahogy arra számítani is lehetett, Massa és Vettel két körrel tovább kint tudott maradni a pályán, azonban egyikük sem tudott előrébb kerülni, tehát a kiállások után változatlan maradt a sorrend az élen.

Raikkönen az első kiállásáig sem jutott el, ugyanis a hetedik helyről kiállni kényszerült egy technikai meghibásodás miatt. A Ferrari finn versenyzője már a rajt előtt jelezte, hogy gondja van a hibrid rendszerrel, ez már az első jele volt annak, hogy valami nagyon nem stimmel az autójával.

Időközben a Brawn GP változtatott versenyzői stratégiáján, az élen álló Barrichellót három, a mögötte futó Jensont pedig két kiállásra állította, mellyel előbbi körönként egy teljes másodpercet adott mögötte futó csapattársának.

Hirdetés

A brazil szépen szakadt le a többiektől, azonban nem tudott elég előnyt kiautózni, így az utolsó kiállások után csak márkatársa mögé tért vissza, tehát nem jött be neki a stratégiai váltás, ugyanis ezzel veszített egy pozíciót.

Vettel folyamatosan támadta Massát, de a brazil versenyző – részben a KERS-nek köszönhetően – szépen védekezett, ám eközben Webber lopta a távolságot, és utolsó kiállása alkalmával mindkettejüket megelőzve, felugrott a harmadik helyre a másik Red Bullal.

Button magabiztosan autózott az élen, és az utolsó körökben már vissza is vehetett. A brit pilóta idei negyedik futamgyőzelmét ünnepelhette a szezon ötödik állomásának helyet adó Spanyol Nagydíjon, ahol csapattársa, Barrichello futott be a második helyen.

Mark Webber a harmadik pozícióba hozta be a Red Bullt, és másodszor állhatott fel a dobogóra az idei évben, miután második etapjában fantasztikus tempót diktált az üres pályán.

Massa számára nem volt egyszerű a verseny vége, mérnöke ugyanis közölte vele, hogy ha nem vesz vissza a tempóból, nem fogja tudni befejezni a futamot. A brazil versenyző három körrel a vége előtt el is engedte Vettelt, aki az egész versenyen be volt ragadva mögötte, és képtelen volt kiautózni az autójában lévő potenciált – pedig többre is képes lehetett volna.

A Ferrari olyannyira eltaktikázta magát, hogy egy teljes körrel kevesebb üzemanyagot töltött Massa autójába, aki az utolsó két körben kénytelen volt 8-10 másodperccel lassabban menni, így a végén még Alonso is elment mellette. A brazil a levezető körben le is parkolt a pálya szélére, és csalódottan vette tudomásul, hogy a hatodik helyet szerezte meg.

A pontszerzők sorát Nick Heidfeld (BMW Sauber), és Nico Rosberg (Williams) zárta, míg a bajnoki címvédő, Lewis Hamilton, aki az első körben történtek után mindent megtett annak érdekében, hogy felzárkózzon, éppen hogy csak lecsúszott a pontszerezésről.

Spanyol Nagydíj, verseny:

 1.  Button        Brawn GP-Mercedes     (B)  1h37:19.202
 2.  Barrichello   Brawn GP-Mercedes     (B)  +    13.056
 3.  Webber        Red Bull-Renault      (B)  +    13.924
 4.  Vettel        Red Bull-Renault      (B)  +    18.941
 5.  Alonso        Renault               (B)  +    43.166
 6.  Massa         Ferrari               (B)  +    50.827
 7.  Heidfeld      BMW Sauber            (B)  +    52.312
 8.  Rosberg       Williams-Toyota       (B)  +  1:05.211
 9.  Hamilton      McLaren-Mercedes      (B)  +     1 kör
10.  Glock         Toyota                (B)  +     1 kör
11.  Kubica        BMW Sauber            (B)  +     1 kör
12.  Piquet        Renault               (B)  +     1 kör
13.  Nakajima      Williams-Toyota       (B)  +     1 kör
14.  Fisichella    Force India-Mercedes  (B)  +     1 kör

Leggyorsabb kör: Barrichello, 1:22.762

Kiesők:

Raikkonen     Ferrari               (B)    18
Kovalainen    McLaren-Mercedes      (B)    8
Trulli        Toyota                (B)    1
Buemi         Toro Rosso-Ferrari    (B)    1
Bourdais      Toro Rosso-Ferrari    (B)    1
Sutil         Force India-Mercedes  (B)    1

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!