Button szerint jó irányba halad a Forma-1 - F1VILÁG.HU

Button szerint jó irányba halad a Forma-1

HIRDETÉS

A mechanikai tapadás növelését kell célul kitűzni 2017-től – ezen a véleményen van Jenson Button, a 2009-es év Forma-1-es világbajnoka.


A mechanikai tapadás növelését kell célul kitűzni 2017-től – ezen a véleményen van Jenson Button, a 2009-es év Forma-1-es világbajnoka.

A tervek szerint jövőre körönként 5-6 másodperccel tennék gyorsabbá az F1-es versenyautókat, ám hogy pontosan miképp, arról egyelőre még nem született végleges döntés.

Az biztos, hogy a szélesebb abroncsok és szárnyak szerepelnek az eszköztárban, ám sokan attól tartanak, a módosításokkal még nem lesz látványosabb és izgalmasabb a Forma-1.

A McLaren brit versenyzője, Jenson Button úgy véli, a mechanikai tapadás növelésével ezt is biztosítani lehetne.

„Az egyik fontos dolog, hogy a versenyzőknek élvezniük kell az autók vezetését” – mondta Button, amikor az Autosport munkatársa a 2017-re tervezett szabályváltoztatásokról kérdezte.

„Ha tehát nagy vigyorral az arcukon szállnak ki az autóból, vagy úgy, hogy jóformán összeesnek, annyira megterhelő volt a verseny fizikailag, akkor szerintem imádni fogják a rajongók.”

„Manapság több előzés van, mint 10 éve, pedig mindenki azt mondja, hogy azok voltak a Forma-1 legjobb évei. Szóval a mechanikai tapadás növelésével kellene javítani a köridőkön, mert annak nincs hatása a hátul érkezőre.”

„Ami az aerodinamikát illeti, a nagy részének a diffúzorból kellene származnia, mert ennek a területnek van a legkisebb hatása a hátul lévő autóra.”

But

Hirdetés

Bár a Mercedes dominanciája miatt az elmúlt két szezon nem volt túl izgalmas a Forma-1-ben, Button szerint a sportág elöljárói helyes dolgokat tesznek a látvány javítása érdekében.

„Szerintem mindent jól csinálnak. Az év elején volt néhány negatív kritika az F1-gyel kapcsolatban, de szerintem fordítottak a dolgokon – tényleg hallgatnak a kritikákra. A csapatok és az FIA megérette, milyen irányba kell elmenni, mert momentán nem a legjobb a helyzet, és mindig van hová fejlődni.”

„Azzal, hogy az autók 6 másodperccel gyorsabbak lesznek, gyakorlatilag visszamegyünk 2005-be. 2016-tól hangosabbak is lesznek, ami jó, és komoly részét képezi a sportnak. Szomorú, hogy most ilyen hangjuk volt, mert nem olyan, mint amilyet én hallottam, amikor gyerek voltam, vagy amilyet tapasztaltam, amikor megérkeztem az F1-be. Remélhetőleg 2016-ban már jobb lesz a hangjuk, és szerintem ez is segít előrevinni a sportágat.”

A korábbi világbajnok hozzátette, azt reméli, az új szabályokból a McLaren is sokat profitál majd.

„Előnybe lehet kerülni, mert mindenki számára teljesen újak lesznek a szabályok” – mondta Button.

„Mindenki tiszta lappal kezd, és ez remélhetőleg segít majd felzárkózni azon csapatoknak, melyek nincsenek most a mezőny elején. A mostani szabályok mellett nehéz felzárkózni az élmezőnyhöz.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!