Button szerint jó irányba halad a Forma-1

A mechanikai tapadás növelését kell célul kitűzni 2017-től – ezen a véleményen van Jenson Button, a 2009-es év Forma-1-es világbajnoka.


A mechanikai tapadás növelését kell célul kitűzni 2017-től – ezen a véleményen van Jenson Button, a 2009-es év Forma-1-es világbajnoka.

A tervek szerint jövőre körönként 5-6 másodperccel tennék gyorsabbá az F1-es versenyautókat, ám hogy pontosan miképp, arról egyelőre még nem született végleges döntés.

Az biztos, hogy a szélesebb abroncsok és szárnyak szerepelnek az eszköztárban, ám sokan attól tartanak, a módosításokkal még nem lesz látványosabb és izgalmasabb a Forma-1.

A McLaren brit versenyzője, Jenson Button úgy véli, a mechanikai tapadás növelésével ezt is biztosítani lehetne.

„Az egyik fontos dolog, hogy a versenyzőknek élvezniük kell az autók vezetését” – mondta Button, amikor az Autosport munkatársa a 2017-re tervezett szabályváltoztatásokról kérdezte.

„Ha tehát nagy vigyorral az arcukon szállnak ki az autóból, vagy úgy, hogy jóformán összeesnek, annyira megterhelő volt a verseny fizikailag, akkor szerintem imádni fogják a rajongók.”

„Manapság több előzés van, mint 10 éve, pedig mindenki azt mondja, hogy azok voltak a Forma-1 legjobb évei. Szóval a mechanikai tapadás növelésével kellene javítani a köridőkön, mert annak nincs hatása a hátul érkezőre.”

„Ami az aerodinamikát illeti, a nagy részének a diffúzorból kellene származnia, mert ennek a területnek van a legkisebb hatása a hátul lévő autóra.”

But

Bár a Mercedes dominanciája miatt az elmúlt két szezon nem volt túl izgalmas a Forma-1-ben, Button szerint a sportág elöljárói helyes dolgokat tesznek a látvány javítása érdekében.

„Szerintem mindent jól csinálnak. Az év elején volt néhány negatív kritika az F1-gyel kapcsolatban, de szerintem fordítottak a dolgokon – tényleg hallgatnak a kritikákra. A csapatok és az FIA megérette, milyen irányba kell elmenni, mert momentán nem a legjobb a helyzet, és mindig van hová fejlődni.”

„Azzal, hogy az autók 6 másodperccel gyorsabbak lesznek, gyakorlatilag visszamegyünk 2005-be. 2016-tól hangosabbak is lesznek, ami jó, és komoly részét képezi a sportnak. Szomorú, hogy most ilyen hangjuk volt, mert nem olyan, mint amilyet én hallottam, amikor gyerek voltam, vagy amilyet tapasztaltam, amikor megérkeztem az F1-be. Remélhetőleg 2016-ban már jobb lesz a hangjuk, és szerintem ez is segít előrevinni a sportágat.”

A korábbi világbajnok hozzátette, azt reméli, az új szabályokból a McLaren is sokat profitál majd.

„Előnybe lehet kerülni, mert mindenki számára teljesen újak lesznek a szabályok” – mondta Button.

„Mindenki tiszta lappal kezd, és ez remélhetőleg segít majd felzárkózni azon csapatoknak, melyek nincsenek most a mezőny elején. A mostani szabályok mellett nehéz felzárkózni az élmezőnyhöz.”

Görgess tovább, ez is érdekelhet!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS