Friss hírek

Button szokatlan stratégiákat jósol 2010-re

Jenson Button úgy gondolja, hogy a verseny közbeni tankolás betiltása miatt igen érdekes stratégiákat láthatunk majd az idei szezonban, és még nehezebb lesz a csapat munkája, ugyanis számos olyan dolog lehet a futamok alatt, amire nem lehet előre felkészülni.

Jenson Button úgy gondolja, hogy a verseny közbeni tankolás betiltása miatt igen érdekes stratégiákat láthatunk majd az idei szezonban, és még nehezebb lesz a csapat munkája, ugyanis számos olyan dolog lehet a futamok alatt, amire nem lehet előre felkészülni.

Bár a futam közbeni tankolást betiltották, a versenyzőknek legalább egyszer ki kell hajtaniuk a boxba, mert a tavalyi évhez hasonlóan, a Bridgestone által leszállított mindkét gumikeveréket használniuk kell a versenyen.

Button éppen ezért úgy gondolja, hogy érdekes, olykor meghökkentő stratégiákat is láthatunk majd egy-egy versenyen, ami megköveteli, hogy a nagycsapatok is rugalmas, menet közben bármikor megváltoztatható taktikával álljanak rajthoz a versenyeken.

“A tesztek alapján úgy gondolom, hogy nagyon sok szokatlan stratégiát láthatunk majd az idei versenyeken” – mondta a bajnoki címvédő.

“Véleményem szerint a nagycsapatok hasonló stratégián lesznek, persze egyesek majd megpróbálnak két-három körrel korábban kiállni, hogy kihasználják az új gumik adta előnyöket, és pozíciókat szerezzenek.”

“Lesznek kevésbé esélyes csapatok, melyek őrült stratégiákat is alkalmazhatnak: például már az első körben letudják a kötelező kiállást és kerékcserét, hogy aztán kihúzzák a verseny végéig.”

“Szóval számos különböző stratégia lesz, ami a nézők számára érdekessé teszi a küzdelmet, de számunkra megnehezíti a dolgokat, mert nagyon nehéz kisakkozni, hogy mi a helyes stratégia.”

“Nem lehet előre tervezni. Annyit tehetsz, hogy minden forgatókönyvre felkészülsz, és készen állsz arra, hogy változtass, mikor arra szükség van, mivel minden attól függ, hogy a többiek milyen stratégián vannak. Egy igen mozgalmas vasárnap délutánjuk lesz a mérnököknek.”

Az idei évben különösen nagy figyelmet kapnak az abroncsok, hiszen az autókban ~160 kg üzemanyag lesz a verseny elején, így az első etapban hihetetlenül gyorsan fognak kopni a gumik.

Button azonban nem aggódik emiatt, mert úgy érzi, sima vezetési stílusa neki kedvez majd, és jól fog tudni bánni a gumikkal, ahogy azt már az elmúlt években is bizonyította.

“Úgy gondolom, hogy a vezetési stílusomhoz jól passzolnak az új szabályok” – folytatta. “Persze a legtöbb versenyző alkalmazkodni tud ehhez, ezt már a teszteken is láthattunk. Nyilván nekem is más lesz a vezetés, mert olyan lesz, mint egy tartóssági verseny.”

“Olyan, mintha Le Mans-ban vezetnél. Nagyon vigyáznod kell a gumikra az etap elején, mert ha a harmadik körben megrongálod, akkor az végigkíséri az egész etapot. Nagyon óvatosan kell bánnod az autóval, csak így lehetsz eredményes. Néha olyan, mintha csak köröznéd, azonban a köridőkre is oda kell figyelned. Érdekes délután lesz Bahreinben.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!