Csapata szerint „észveszejtő”, amit Alonso művel a versenyeken

Rendkívül elismerően nyilatkozott a kétszeres világbajnok Fernando Alonsóról az Alpine Forma-1-es csapatának ügyvezetője, Marcin Budkowski. A szakember szerint egész egyszerűen „észveszejtő” az, ahogy a spanyol versenyző átlátja a versenyeket az autóban ülve.

Alonso kétévnyi kihagyás után tört vissza idén a Forma-1-be, a Magyar Nagydíjon pedig bizonyította, hiába 40 éves, még mindig meg van benne az a kurázsi, ami annak idején: elképesztő csatát vívott a címvédő Lewis Hamiltonnal, és sok-sok körön át maga mögött tartotta az angol pilótát, holott az jóval versenyképesebb autóval rendelkezik.

De nem ez volt az egyetlen alkalom, amikor Alonso lenyűgözte csapatát – erről Marcin Budkowski, az Alpine ügyvezető-igazgatója beszélt nemrég.

Hirdetés
 

„Számos versenyzővel dolgoztam már a kicsivel több mint 20 évem alatt az F1-ben, ő pedig rendkívül lenyűgöző” – mondta a szakember. „Lenyűgöző a hozzáállásában, ami nagyon-nagyon professzionális.”

„A másik dolog pedig, ami megdöbbent, az az, hogy mennyi kurázsi van benne a versenyeken. Azt gondolom, ezt a sprintfutamon is láthattuk, mint ahogy Bakuban is – ezek nagyszerű lehetőségek voltak erre.”

„Amit Fernando csinált Silverstone-ban, hogy lényegében megformált egy DRS-vonatot maga mögött, mert [Lance] Strolltól nem félt, [Pierre] Gaslytól viszont igen, ezért elvette Gaslytól a lehetőséget mindenféle támadásra azzal, hogy Strollt DRS-távolságon belülre engedte.”

„Számomra ez észveszejtő volt, hiszen nekünk a bokszutca falán ülve minden adat a rendelkezésünkre áll, teljes képet kapunk a versenyről. Ő viszont az autóban ül, padlóig nyomja, és majdnem ugyanolyan elemzést végez, mint mi a bokszutca falán, lényegesen kevesebb adattal, és a visszalépés képességével.”

„Azt gondolom, ez az a dolog, ami a leginkább lenyűgöz Fernandóban. Szerintem ez 20 év Forma-1-es tapasztalata, de szerintem 20 évnyi tapasztalattal sem képes erre sok versenyző.”

Alonso 2001-ben debütált a Forma-1-ben, világbajnoki címet pedig 2005-ben és 2006-ban szerezte. Nemrég egy interjúban azt mondta, mostanra olyan tapasztalttá vált, hogy „fél kézzel” legyűrné 23 éves önmagát.

„Hogy meddig fog még versenyezni, ez Fernando számára is kérdés, de nem érzi úgy magát, mint egy vénember, aki kész a visszavonulásra” – magyarázta Budkowski.

„Ki van éhezve, és várja már a jövő évet. Valahányszor a gyárban van, azt kérdezgeti, hogyan áll a jövő évi autó. Látszik, hogy élvezi, boldog, hogy visszatért a Forma-1-be. De nyilván ambiciózus is, mint ahogy mi is szeretnénk jobbak lenni annál, mint amilyenek most vagyunk. Ezért dolgozunk keményen a következő éven, és ez izgalommal tölti el őt.”

„Ha versenyképes autót adunk neki jövőre, kétlem, hogy lelép a közeljövőben, mert egyre többet és többet akar.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!