Friss hírek

Dennis: Ecclestone ellopta tőlünk a Forma-1-et

Miközben a Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo a múlt héten elhintette a rivális széria megalakulásának lehetőségét, a McLaren egykori vezére, Ron Dennis azzal vádolta meg a sportág kereskedelmi jogait igazgató Bernie Ecclestone-t, hogy ellopta a csapatoktól az F1-et.


Miközben a Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo a múlt héten elhintette a rivális széria megalakulásának lehetőségét, a McLaren egykori vezére, Ron Dennis azzal vádolta meg a sportág kereskedelmi jogait igazgató Bernie Ecclestone-t, hogy ellopta a csapatoktól az F1-et.

„Bernie lényegében ellopta tőlünk a Forma-1-et” – jelentette ki Dennis, méghozzá nem máshol, mint Ecclestone legújabb életrajzi könyvében.

Az immáron 80 esztendős brit üzletember még 1981-ben szerezte meg az F1 kereskedelmi jogait, mikor a FOCA (konstruktőrök szövetsége) elnökeként rávette a csapatokat, hogy írják alá a Concorde Egyezményt, a közvetítőkkel szembeni jobb tárgyalási pozíció érdekében.

Ecclestone mindezt azért tette, hogy a csapatok ne tudjanak bojkottal fenyegetni, és minden versenyen rajthoz álljanak, ami a közvetítők kikötése volt, és aminek hiányában súlyos dollármilliókat bukhatott volna.

A kereskedelmi jogokat az FIA birtokolta, ám egészen 1997-ig minden évben a FOCA kezelte azokat, jobban mondva a csapatok engedélyével Ecclestone korábbi cége, a FOPA.

A brit üzletember ekkor egy merész tervvel állt elő, méghozzá azzal, hogy tőzsdére viszi a Forma-1-et, ám mivel nem az ő, hanem a FOCA neve alatt futott minden, erre nem volt lehetősége illetve hatásköre.

Ecclestone azonban a maga javára fordított a dolgot, ugyanis még abban az évben elérte, hogy az FIA első körben 14 évre (majd később 100 évre) másik cégének, a FOM-nak adja a kereskedelmi jogok igazgatását, évi mindössze 6.3 millió fontért.

Több csapat, köztük a McLaren sem akart belemenni ebbe, azonban végül mindenki rábólintott a dologra, hiszen Ecclestone részvényopcióval kecsegtette őket, amiből persze semmi nem valósult meg, hiszen a brit szakember elállt attól a tervétől, hogy tőzsdére viszi a Forma-1-et.

Dennis ezt a mai napig nem tudta megbocsátani Ecclestonnak, és így folytatta a könyvben: „Úgy lopta el tőlünk az F1-et, hogy elrejtette előlünk, mekkora bevétel növekedésre számíthatunk a kedvezőbb televíziós szerződésekből.”

„Ezt az üzleti előnyt használta fel arra, hogy rávegye a csapatokat egy olyan szerződés aláírására, amely megakadályozta, hogy visszavegyék azokat a jogokat, amiket addig birtokoltak.”

„Sokan azt mondják, hogy ragyogó volt, ahogy manőverezett, és ahogy mindenkit átejtett, de igazából nagyon megtévesztően járt el, és már hiába mondta mindenki, hogy ezek a jogok igenis a csapatokat illetik, nem lehetett mit tenni, szépen átvette a hatalmat felettünk.”

„Akit ismerek, és üzleti dolga volt Bernie-vel, úgy érzi, hogy a végén ki kellett jönnie a komfortzónájából. Mikor az ember visszatekint a Bernie-vel kötött üzletére, úgy érzi, hogy mindig kisajtolták belőle azt az extra öt százalékot, és soha nem úgy gondol vissza, hogy sportszerű üzletet sikerült kötnie, nincs az a kellemes érzése az embernek.”

Ecclestone reakciója mindössze ennyi volt Dennis kijelentéseire: „Mindig csak akkor jön elő ez, mikor a dolgok kezdenek jól működni. Rengeteg pénzt illetve energiát fektettem ebbe, hogy beinduljon, most pedig azt mondják, hogy nekik kellett volna ezt véghezvinniük.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

Ezeket is ajánljuk!

További hírek

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!