Friss hírek

Dennis optimistán várja a Mosley-féle találkozót

A McLaren csapatfőnöke, Ron Dennis bízik abban, hogy a csapatok javaslatai, melyeket a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Max Mosley elé terjesztenek a héten, átlendítik a Forma-1-et az anyagi nehézségeken.

A McLaren csapatfőnöke, Ron Dennis bízik abban, hogy a csapatok javaslatai, melyeket a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Max Mosley elé terjesztenek a héten, átlendítik a Forma-1-et az anyagi nehézségeken.

Mosley találkozót hívott össze az újonnan alakult csapatok szövetségével (FOTA), melyre kedden kerül sor Genfben, ahol a legfőbb téma a költségcsökkentés lesz, illetve az, hogy milyen módszerekkel lehetne a leghatékonyabban elérni mindezt.

A találkozóra néhány nappal azután kerül sor, hogy az FIA meglepő bejelentést tett, miszerint egységesítené a motorokat a 2010-es idénytől, ami akár azt is eredményezheti, hogy a gyártók kiszállnak a Forma-1-ből.

A FOTA két alkalommal is ülésezett a hétvégi Kínai Nagydíjnak helyet adó Sanghajban, hogy megbeszélje, milyen javaslatokkal áll Mosley elé a keddi találkozón. A hírek szerint a szombati és a vasárnapi megbeszélések eredmények voltak.

Bár nem kívánt beszélni arról, hogy milyen javaslatok kerülnek majd elő a keddi találkozón, Dennis elmondta, bízik abban, hogy sikerül közös nevezőre jutniuk az FIA-val.

“Tiszteletben tartjuk, hogy szükség van a kiadások, a technológiák, és a környezetet érintő problémák megoldására, azonban figyelembe kell venni azt is, hogy a nagyvállalatok azért vannak jelen a Forma-1-ben, mert különböző termékeikkel szeretnék képviseltetni magukat és meg szeretnék mutatni képességeiket” – mondta Dennis a riportereknek Kínában.

“Abszolút egyetértés van abban, hogy minden részletet és az összes csapat érdekeit figyelembe véve kell megoldást találnunk a problémákra a Forma-1-ben. Azonban ez rengeteg kompromisszummal jár.”

“A tegnapi (szombat) egy történelmi nap volt, és ha ilyen módon folytatódnak tovább a tárgyalások, akkor optimista leszek abban a tekintetben, hogy értelmes, profi, és felnőtt módon kezeljük a felmerült problémákat.”

Annak ellenére, hogy az összes csapat vezetője meghívást kapott a keddi találkozóra, egyre nagyobb az esélye annak, hogy csak a FOTA elnöke, Luca di Montezemolo és a Toyota csapatvezetője, John Howett lesz jelen, akik felhatalmazást kaptak a többi istállótól, hogy képviseljék őket a genfi megbeszélésen.

Egyes híresztelések szerint Mosley azt szeretné elérni, hogy ellentéteket gerjesszen a FOTA-n belül, amely megalakulása óta abszolút egységesnek tűnik, és egy szellemben gondolkodik. Az FIA elnökének célja ezzel nem más, mint az, hogy könnyebben elfogadtathassa saját szabálymódosítási javaslatait a csapatokkal.

Dennis azonban úgy gondolja, hogy a korábbi évekkel ellentétben, most abszolút egyetértés van a csapatok között a költségek csökkentésére és az izgalom fokozására irányuló kérdésekben, még akkor is, ha egyre extrémebb ötletek és törekvések vannak az egységesített alkatrészek bevezetésére.

“Egy nagyon erős egységet alkotunk, de senkire nem jelentünk veszélyt” – mondta Dennis. “Célunk az, hogy előrébb vigyük a Forma-1-et és továbbra sincs más tervünk, mint az, hogy megoldást találjunk a több hónapja aggasztó problémákra, és megpróbáljuk minimálisra csökkenteni az egész világot érintő pénzügyi válság hatását a Forma-1-ben.”

Dennis továbbá nemtetszését fejezte ki Mosley kijelentése miatt, aki azt állította, hogy az ő közbenjárására is szükség lesz a jövőben, ugyanis meglátása szerint a csapatvezetők nem fogják tudni megoldani a nehézségeket.

“Ez abszolút nem igaz, nem is értem, hogyan mondhat ilyet. Meg fogjuk tudni oldani a nehézségeket, ahogy azt a múltban is tettük már nem egyszer” – tette hozzá Dennis.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

Ezeket is ajánljuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!