Friss hírek

Dennis: Partnercsapatként nincs esély a vb-címre

A McLaren első embere, Ron Dennis úgy hiszi, a jelenlegi motorszabályok mellett a partnercsapatoknak esélyük sincs arra, hogy világbajnoki címeket nyerjenek a Forma-1-ben.


A McLaren első embere, Ron Dennis úgy hiszi, a jelenlegi motorszabályok mellett a partnercsapatoknak esélyük sincs arra, hogy világbajnoki címeket nyerjenek a Forma-1-ben.

A wokingi gárda jövőre már a Honda erőforrásait használhatja a száguldó cirkuszban, így hamarosan elköszön régi partnerétől, a Mercedestől.

Dennis nemrég azt mondta, a gyári csapatok óriási előnyben vannak jelenleg a Forma-1-ben, hiszen képesek a maximumot kihozni hibrid rendszereikből – ezzel szemben a vásárolt erőforrásokkal dolgozó alakulatok nehéz helyzetben vannak.

„Van valami, ami megdöbbentő, ha megnézzük az idei időmérő edzéseket: ez pedig a köridőbeli különbség a Mercedes gyári csapata, valamint a többi alakulat között” – mondta a szakember.

„Nagyjából ez meghaladja az 1 másodpercet, és most tegyük félre a versenyeken nyújtott tempót, amikor mondjuk nincs akkora előnyük.”

„Az én véleményem az – és ezt a véleményt rengetegen osztanak nálunk –, hogy esélyed sincs a bajnoki győzelemre, ha nem kapod meg a legjobb motort, bárki is gyártja az erőforrásod.”

„És a modern versenymotorok manapság nem pusztán a nyers erőről szólnak – hanem az energia-visszanyerésről, illetve az energiatárolásról.”

„Magyarán, ha nincs meg a kontrollod ezen folyamatok felett – tehát nem tudsz hozzáférni a forráskódhoz –, akkor nem tudod megfelelően belőni az autót a kanyarokhoz, és a többi. Ezáltal pedig rengeteget veszítesz a köridőből.”

„Még ha ugyanolyan motor is van az autódban, nem tudod kihozni belőle az optimális teljesítményt.”

Dennis állítja, éppen ezért volt fontos a McLaren számára, hogy jövőre már a Honda erőforrásait használja, a japánok ugyanis 2015-ben exkluzív partnerei lesznek a csapatnak.

„Olyan helyzetbe kell kerülnünk, melyben a lehető legjobb motort kapjuk. Nagyszerű partnerkapcsolatunk volt a Mercedesszel, de szeretnénk már elkezdeni a munkát a Hondával, ez az első lépés.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

Ezeket is ajánljuk!

További hírek