Döntő lesz a szerda a Forma-1 jövője szempontjából

2019 Japanese Grand Prix, Sunday - Wolfgang Wilhelm Valtteri Bottas Mercedes start
Fotó: Mercedes
Október 31-ig véglegesítik a Forma-1 2021-es szabályait, addig azonban számos kérdésben döntést kell még hozni – a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) szerdán újra összeül a Liberty Mediával és a csapatokkal, a találkozóra pedig a versenyzők érdekvédelmi szervezetének képviselői is meghívást kaptak.

Az egyeztetést Párizsban tartják majd – ez lesz a negyedik találkozó az elmúlt időszakot tekintve, ahol a Forma-1 jövőjéről egyeztetnek az érintettek.

A múlt hétvégi Japán Nagydíj helyszínén, Suzukában kétszer is összeültek: az egyik találkozón a csapatmenedzserek értekeztek a sportszabályzat részleteiről, míg a másikat kifejezettek a stratégák számára hívták össze, ahol szóba került például a szombati időmérő futamok bevezetése is.

A Forma-1 nagycsapatai néhány kezdeményezéssel kapcsolatban igencsak elutasítóak, ezek közé tartozik az alkatrészek egységesítése is.

„Néhány szabály még csak most reggel érkezett meg emailben” – mondta Zak Brown, a McLaren főnöke még pénteken. „Jövő héten már megtudhatjuk, hogy milyen is lesz az F1 a jövőben, a szabályokat pedig október végéig véglegesítjük.”

„Azt gondolom, az F1-nek radikális változásokra van szüksége. Egyszerűen szükségtelen ennyi pénzt elkölteni azért, hogy nagyszerű show-val kápráztassuk el a rajongókat.”

„Ha sok rajongót szerzünk, az sok szponzort is jelent, sok promóter árulja a jegyeket, sok autógyártó ad el közúti autókat, és a többi. Azt gondolom, az F1 túlságosan is sokat költ, és egyértelmű, hogy szorosabb versenyre és kiszámíthatatlanságra van szükség.”

„Úgy hiszem, a Forma-1 helyes utat választott. Véleményem szerint drasztikus változásokra van szükség, és bízom benne, hogy ezek el is fognak jönni 2021-ben.”

A Ferrari nem szeretne élni vétójogával | Fotó: Scuderia Ferrari

A Ferrari csapatát irányító Mattia Binotto szintén arról beszélt, a szerdai, párizsi találkozó „nagyon fontos, mivel az utolsó egyeztetés lesz, mielőtt a hónap végén lesz egy új szavazás”.

„Úgy gondolom, vannak még nyitott kérdések, az egyeztetések folyamatban vannak, szóval nagyon nehéz megmondani jelen pillanatban, hogy ezek az értekezések milyen konklúzióval zárulnak.”

„Vannak eltérő érdekek a csapatok között, illetve a csapatok és az F1, valamint a csapatok és az FIA között. De nem kétséges, Ferrariként mi szeretnénk szerepet vállalni – főképp amiatt, amit a Ferrari képvisel az F1 számára. Hangadók vagyunk, fontos a mi hangunk az értekezések során, de nem kérdés, hogy még rengeteg mindent kell megoldani.”

Binotto mindazonáltal ismét kifejtette, nem akarnak élni vétójogukkal a 2021-es szabályok kapcsán.

„Az tényleg nagy kár lenne. Nem hiszem, hogy ez lesz a helyzet. Úgy gondolom, nagyon jó és nyitott egyeztetéseket folytatunk a részvényesekkel, és valahogy bízom abban, hogy végül megtaláljuk a megfelelő kompromisszumokat.”

Sok kérdésben kell még dönteni – mondják a Racing Pointnál | Fotó: Racing Point

A Racing Point csapatfőnöke, Otmar Szafnauer megerősítette, sok kérdésben kell még megállapodni a soron következő meeetingen.

„Sok labda pattog még. Úgy gondolom, október 16. után már sokkal többet fogunk tudni – ekkor ülésezünk Párizsban. Szerintem vannak még komoly kérdések” – mondta a szakember.

„Úgy gondolom, mindenkinek el kell mondania a véleményét, és olyan konklúzióra kell jutni, amivel mindenki elégedett – már ha lehet ilyet. Szerintem még október 31. után is lehet változtatni, de a cél az, hogy akkorra már többségében közösen dűlőre jussunk mindenben. A Motorsport Világtanácsnak valamiről szavaznia kell 31-én.”

Szafnauer elismerte, az FIA és a Forma-1 néhány eredeti elképzelése biztosan nem fog megvalósulni.

„A dolgok egy kissé elcsúsztak. Költségvetési plafon, jobb bevételelosztás… vannak, amik megvalósulnak, de nem azon a szinten, mint ahogy néhány kisebb csapat szerette volna. Azt gondolom, leginkább egy kompromisszumos megoldásról beszélhetünk. A nagycsapatok feltehetően semmit sem akartak ezek közül.” 

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!