Friss hírek

Döntött az FIA: rajtbüntetést kap Vettel

Fotó: Scuderia Ferrari

Rajtbüntetésben részesül Sebastian Vettel, miután az Osztrák Nagydíj időmérő edzésén feltartotta a Renault versenyzőjét, Carlos Sainzot.

Hosszú ideig elhúzták a döntést, azonban az FIA végül úgy határozott, 3 rajthelyes büntetéssel sújtják Vettelt, amiért feltartotta Carlos Sainzot az Osztrák Nagydíj időmérőjén. Az eset a Q2-ben történt, amikor a spanyol pilóta éppen gyorskörét teljesítette, ám Vettel nem látta őt.

A versenybírók alaposan megvizsgálták a rendelkezésre álló videófelvételeket, a csapatrádión lezajlott kommunikációt, illetve meghallgatták a versenyzőket is.

Vettel épp befejezte mért körét, amikor az eset történt, bokszba kivezető körén pedig meglehetősen lassan haladt az ideális íven. Vettel a meghallgatáson azt mondta, korábban a 7-es és 8-as kanyarok között előzte meg Sainzot, és azt gondolta, később a spanyol kiment a bokszba.

Sainz viszont ehelyett gyorskörbe kezdett, az 1-es kanyar felé menet pedig nagy tempóban közeledett Vettelre. A Renault versenyzője a meghallgatáson elárulta, az volt az érzése, hogy Vettelnek fogalma sincs arról, hogy ő éppen érkezik mögötte – ezt a német is megerősítette, majd hozzátette azt is, hogy a tükörben sem látta közeledni Sainz versenyautóját, ráadásul a Ferrari sem szólt neki erről.

Ennek ellenére a stewardok úgy ítélték meg, hogy Vettelnek nem kellett volna ilyen lassan, az ideális íven haladnia a levezető körében. A versenybírók közleményében kitértek arra, a 3 rajthelyes büntetés következetesnek mondható, hiszen 2016 óta a feltartásos eseteket ilyen jellegű szankcióval sújtják.

Vettel eredetileg a 3. helyről indult volna, azonban így a 6. rajtkockából kezdi majd meg a vasárnapi versenyt.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!