Drámai időmérőt hozhat a szélárnyékkal való taktikázás Monzában - F1VILÁG.HU

Drámai időmérőt hozhat a szélárnyékkal való taktikázás Monzában

A Ferrari versenyzői szerint bőven lesznek játszmák a Forma-1-es Olasz Nagydíj ma délutáni időmérőjén, a csapatok ugyanis megpróbálják a lehető legjobban kihasználni a szélárnyék jelentette plusz tizedmásodperceket.

A monzai pályán annak természetéből fakadóan komoly jelentősége van annak, hogy egy versenyző kap-e szélárnyékot időmérős gyorskörében, vagy sem – habár az új generációs 2022-es versenyautókkal a szélárnyéknak nincs akkora hatása, mint az elmúlt években, Charles Leclerc szerint ettől függetlenül bőven lesz taktikázás a szombati időmérőn.

Már csak azért is, mert számos versenyző kap rajtbüntetést – a Ferrarinál például adja magát, hogy a mezőny végére kényszerülő Carlos Sainz segítse majd csapattársát a kvalifikáción.

„Szerintem, ami az időmérős játszmákat illeti, feltehetően ugyanaz lesz, mint korábban, hiszen, még ha kevésbé is éri meg, azért megéri” – mondta a monacói versenyző, amikor az időmérős szélárnyékozásról kérdezték. „A versenyzők mindig rá fognak menni a legutolsó apróságra is az időmérőn, szóval szerintem nehezebb lesz a helyzet az időmérőn, mint a versenyen.”

„Ezekkel az autókkal közelebb lehet maradni egymáshoz a közepesen gyors és tempós kanyarokban, de a szélárnyék hatása nyilvánvalóan kisebb az egyenesekben. Nagyon sok múlik majd azon, hogy lesz-e DRS-vonat a futamon. Ebben a helyzetben ugyanis nagyon-nagyon nehéz lesz előzni. Ha nem, akkor szerintem viszonylag könnyű.”

A Ferrari másik versenyzője, Carlos Sainz szerint lehetnek drámai helyzetek a mai időmérőn – mint 2019-ben, amikor annyira elkezdtek taktikázni a versenyzők, hogy rengetegen meg sem tudták kezdeni utolsó gyorskörüket a Q3-ban.

„Szerintem a szélárnyék mindig kérdés Monzában” – fogalmazott a Ferrari spanyolja. „De szerintem ez is része a show-nak, hozzátartozik a pálya természetéhez, illetve a monzai időmérős taktikákhoz.”

„Még, ha egyesek azt is mondják, hogy a 2019-es eset káosz volt, én nem értek egyet, szerintem ez is része a versenyzésnek. Egyszerűen csak sokan elszúrták, és voltak olyanok – mint én –, akiknek sikerült. Szóval én azt mondanám, hogy ez is része a monzai taktikáknak és stratégiáknak. És részben ez adja a gyönyörűségét is annak, hogy idejövünk, hogyan nagyon furcsa időmérőink vannak.”

„Szerintem még azt is jó látni, ha néha nem sikerül megfutni egy jó kört. Szerintem idén is hasonló lesz a helyzet, mert az autók nagyon érzékenyek a szélárnyékra, szóval szeretnéd, hogy kapj belőle.”

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!