Drámaian megváltoznak az időmérők idén!

2016-tól drámai mértékben változik az időmérős szisztéma a Forma-1-ben, a csapatok ugyanis mai, genfi ülésükön egyetértettek abban, hogy komoly módosításokra lesz szükség.


2016-tól drámai mértékben változik az időmérős szisztéma a Forma-1-ben, a csapatok ugyanis mai, genfi ülésükön egyetértettek abban, hogy komoly módosításokra lesz szükség.

A csapatfőnökök, valamint a Forma-1 elöljárói órákon át értekeztek ma, Genfben a száguldó cirkusz jövőbeli szabályairól, lapértesülések szerint pedig jónéhány javaslatot el is fogadtak az ülésen.

Habár az új időmérős szisztéma részleteit még nem erősítették meg, a Motorsport.com tudni véli, a csapatok egyhangúlag megszavazták a drámai változásokat.

Ennek értelmében 2016-ban is három szakaszra bontják az időmérőt, a Q1 16 perces lesz, 7 perc után pedig a leglassabb versenyző automatikusan kiesik. Ezt követően minden másfél percben búcsúzik egy versenyző, így összesen 7-en esnek ki, 15-en pedig továbbjutnak a Q2-be.

A második szakasz 15 perces lesz, itt 6 perc után búcsúzik a leglassabb versenyző, majd a kockás zászlóig ugyancsak másfél percenként követik őt a többiek. Itt ugyancsak 7-en esnek ki, így a Q3-ba mindössze 8 versenyző jut tovább.

A mindent eldöntő utolsó etapban 14 perc áll a legjobbak rendelkezésére, 5 perc után aztán itt is kiesik a pole-ért folyó küzdelemből a leglassabb versenyző, majd a kockás zászlóig – ugyancsak másfél percenként – követik őt öten, így az utolsó másfél percben csupán két versenyzőnek lesz esélye arra, hogy megszerezze a rajtelsőséget.

A szabályváltozást az FIA Motorsport Világtanácsának még jóvá kell hagynia.

Az F1 Bizottsága megvitatott egyébként egy hendikeprendszert is – eszerint a bajnoki tabella állásának megfelelően extra időt adnának hozzá a versenyzők köridejeihez az időmérőkön. Úgy tudni, az egyeztetésen a 2015-ös Abu Dhabi Nagydíjat vették alapul a rendszer tanulmányozása során, a bajnoki éllovas időmérős eredményéhez pedig 4 másodpercet adtak hozzá. Ha minden igaz, ezt a rendszert kombinálhatják majd a fenti „kiesős” szisztémával.

A Forma-1 csapatai emellett megállapodtak abban, hogy a 2017-re vonatkozó, kasztnit illető szabályokról való döntéshozatalt április 30-ig elnapolják egyet nem értés miatt.

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!