Eifel Nagydíj
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Ebben rejlik a Red Bull elképesztő fölénye?

Hatalmas fölénnyel utasította maga mögé a teljes mezőnyt az Ausztrál Nagydíj szombati időmérő edzésén a Red Bull Racing regnáló világbajnoka, Sebastian Vettel.


Hatalmas fölénnyel utasította maga mögé a teljes mezőnyt az Ausztrál Nagydíj szombati időmérő edzésén a Red Bull Racing regnáló világbajnoka, Sebastian Vettel.

A német versenyző a kvalifikáció harmadik etapjában új pályacsúcsot futott, és közel 8 tizedmásodperces előnnyel szerezte meg pályafutása tizenötödik rajtelsőségét.

Az RB7-es versenyautó rendkívüli tempója láttán rögtön megindultak a találgatások arra vonatkozóan, hogy vajon miben rejlik az energiaital-gyárosok óriási fölénye, különösen úgy, hogy a csapat versenyzői nem használták a kinetikus energia-visszanyerő rendszert (KERS) a szombati időmérőn. Hogy miért nem, azt egyelőre nem tudni, ám az ausztrál Mark Webber az ezzel kapcsolatos kérdésekre reagálva úgy nyilatkozott, bizalmas okok miatt.

Csatlakozz, hogy azonnal értesülj a Forma-1 legfrissebb híreiről!

Mint arról James Allen, a neves forma-1-es szakíró blogjában említést tesz, a paddockban szombaton olyan hírek kaptak szárnyra, melyek szerint a Red Bull Racing egy ultrakönnyű KERS-rendszert fejlesztett ki az idei évre, melynek lényege, hogy csupán a versenyek rajtjánál alkalmazható.

Miután ez a megoldás egy jóval kisebb akkumulátort igényel, az osztrák csapat szabadabban játszadozhat a ballasztsúlyokkal, KERS-rendszerük ugyanis jóval könnyebb, mint riválisaiké.

A rendszer akkumulátorát úgynevezett „csepegtető töltéssel” teszik működőképessé, míg a többi csapat által használt – nagyjából 20 kg-os – megoldás egyik hátránya, hogy a gyors töltés miatt tömege jelentősnek mondható.

Allen szerint legalább egy, jelenleg KERS-rendszer nélkül versenyző alakulat dolgozik egy hasonló megoldáson.

A Red Bullnak azonban várhatóan a szezon során ki kell fejlesztenie egy teljes energia-visszanyerő rendszert, amikor ugyanis aerodinamikai szempontból legfőbb riválisaik valamelyest felzárkóznak, az ebből a megoldásból származó előnyük köddé válhat.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!