Ecclestone mentheti meg a Forma-1-et? - F1VILÁG.HU

Ecclestone mentheti meg a Forma-1-et?

HIRDETÉS

Bár egyelőre elhárítja a hozzá intézett kérdéseket, a sport kereskedelmi jogait igazgató Bernie Ecclestone lehet az utolsó remény arra, hogy megmeneküljön a széthullástól a Forma-1, véli a háromszoros világbajnok, Sir Jackie Stewart.

Bár egyelőre elhárítja a hozzá intézett kérdéseket, a sport kereskedelmi jogait igazgató Bernie Ecclestone lehet az utolsó remény arra, hogy megmeneküljön a széthullástól a Forma-1, véli a háromszoros világbajnok, Sir Jackie Stewart.

A csapatok szövetsége (FOTA) csütörtök éjszaka bejelentette, hogy megkezdi saját szériája felállításának előkészítését, miután nem sikerült megegyeznie az irányító testülettel a jövő évi szabályok ügyében.

A BMW Motorsport igazgatója, Mario Theissen szerint a csapatok a végsőkig elmentek, de mivel az FIA ragaszkodott ahhoz, hogy mielőtt megkezdenék a tárgyalásokat, adják be feltétel nélküli nevezésüket, a sarkukra kellett állniuk.

Az FIA reggel közleményt adott ki, melyben válaszolt a csapatok fenyegetésére, és sajnálattal vette tudomásul a történteket, de továbbra is hangsúlyozta, hogy a pénteki határidő fennáll, és szombaton véglegesíti a nevezési listát.

A sport kereskedelmi jogait igazgató, Bernie Ecclestone viszont még nem foglalt állást az ügyben, pedig őt is komolyan érinti a kialakult helyzet, mert ha netén kettészakad a Forma-1, elveszítheti mindazt, amit évtizedek alatt, kemény munkával felépített.

“A legnagyobb játékos, akinek bele kellene folynia a játékba, az maga Bernie, mert végső soron, ő felügyeli és igazgatja a kereskedelmi jogokat” – mondta Stewart a riportereknek Silverstone-ban.

“Biztos vagyok abban, hogy nem akar egy rivális szériát, mert az komoly veszélyt jelentene az F1 tulajdonosára, a CVC Capital Partners-re és Bernie Ecclestone csomagjára. Bernie tudja, miként kell kezelni a dolgokat, óriási sikereket ért el a Forma-1-ben, és a sport is rengeteget köszönhet neki.”

“Éppen ezért biztos vagyok abban, hogy igen komoly szerepet fog játszani az elkövetkezendő két-három napban” – folytatta Stewart, aki azon sem lepődne meg, ha a hétvégén nem lenne több párbeszéd a FOTA és az FIA között, amire egyébként Theissen is célozott.

A német szakember ugyanis kijelentette, hogy a hétvégén nem szeretnének többet beszélni a kialakult helyzetről, mert nem akarják elvonni a figyelmet a pályán zajló eseményekről.

A Red Bull Racing csapatfőnöke, Christian Horner is megszólalt az ügyben, aki rávilágított arra, hogy Ecclestone nincs könnyű helyzetben, ugyanis nem ő írja a szabályokat, ő “csak” igazgatja a kereskedelmi jogokat, és munkája inkább a csapatoktól, mint az FIA-tól függ.

Hirdetés

Egyesek szerint a csapatok abban az esetben visszakoznának tervüktől, és ígéretükhöz híven további három évre elköteleznék magukat a Forma-1 mellett, amennyiben Mosley lemondana tisztségéről, és nem indulna újra az októberi elnökválasztáson.

Ezt azonban csak a Motorsport Világtanács jövő szerdai ülésén tudhatjuk meg, ahol Mosley is jelen lesz, és ahol lehetősége lesz bejelenteni jövőbeli terveit.

“Úgy gondolom, hogy valóban azt szeretnék, ha Max távozna, mert az elmúlt évben több olyan döntést is hozott, ami igencsak megkérdőjelezhető volt… Véleményem szerint sok ember torkig van már ezzel a diktatórikus viselkedéssel” – tette hozzá Stewart.

“A csapatoknak most semmit nem kell tenniük. Ők meghozták a döntésüket. Most az FIA-n van a sor, hogy előálljon valami teljesen más javaslattal.”

De csak akkor, ha meg akarja menteni a Forma-1 jövőjét…

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!