Ecclestone: Nehéz lesz talpra állnia az F1-nek

SPIELBERG,AUSTRIA,28.JUN.19 - MOTORSPORTS, FORMULA 1 - Grand Prix of Austria, Red Bull Ring, free practice. Image shows Bernie Ecclestone. Photo: GEPA pictures/ Andreas Pranter - For editorial use only. Image is free of charge.
Fotó: Red Bull
Bernie Ecclestone, a Forma-1 korábbi teljhatalmú ura szerint a koronavírus-járvány miatt komoly veszélybe kerülhet a száguldó cirkusz jövője. Az üzletember szerint hatékony lépésekre lesz szükség a sportág vezetőitől.

A koronavírus miatt a Forma-1-ben is megállt az élet, a csapatok jelenleg kényszerpihenőjüket töltik, és egyáltalán nem lehet tudni, mikor rajtolhat el a 2020-as világbajnoki sorozat.

Eddig 8 versenyt kellett halasztani vagy törölni, a csapatok pedig folyamatos kapcsolatban állnak a Nemzetközi Automobil Szövetséggel (FIA) és a Forma-1 vezetőségével.

A krízisre reagálva számos intézkedés született már, elhalasztották például a 2021-re tervezett új szabályok bevezetését.

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke nemrég úgy nyilatkozott, meggyőződése, hogy a Forma-1 túléli a válságot, ám meg kell bizonyosodniuk arról is, hogy az összes istálló megmenekül.

A Forma-1 korábbi ura, Bernie Ecclestone a Daily Mail című lapnak adott interjújában nemrég azt mondta, nem lesz könnyű talpra állnia a sportágnak.

„Nézzük először pozitívan, ha mondjuk 6 hónapig tart felszámolni ezt a járványt, és nincs már probléma. Akkor sem lesz könnyű versenyeket rendeznie a Forma-1-nek” – mondta a 89 éves üzletember.

„Nem olyan egyszerű, mint elvetni a magokat. Rengeteg mindent meg kell csinálni. Meg kell győzni a promótereket, hogy vállalják a kockázatot a versenyrendezéssel, nem tudva azt, hogy lesz-e közönségük, vagy sem. És -10°C-ban sem lehet versenyt rendezni. Az emberek ráadásul általában megtervezik, hogy mit fognak csinálni, nem csak úgy felébrednek egy szép napon, és azt mondják, hogy menjünk Silverstone-ba, vagy bárhova.”

„És még ha mindezt meg is oldják, szükség lesz résztvevőkre. A következő kérdés pedig az, hogy túlélték-e, és vannak-e olyan helyzetben, hogy versenyezzenek. Még egy olyan kis csapatnak is, mint a Williams, ki kell fizetnie a munkavállalóit, a számlákat, és ez nem könnyű, ha nincs versenyzésből származó bevételük.”

Fotó: Red Bull Racing

A bevételkiesés pedig komoly problémákat okozhat a csapatoknak, a McLaren például már most kényszerszabadságra küldte több munkavállalóját, és a versenyzők, valamint a vezető pozíciókban lévő szakemberek fizetésén is csökkentettek.

„Régebben, amikor a csapatoknak még nem volt ilyen méretes személyzetük, és problémákba ütköztek, mindig hagytam őket futni egy kicsit, adtam nekik időt arra, hogy visszafizessék a pénzt – vagy néha csak „elfelejtettük” begyűjteni. Ma már más összegekről van szó, és más világot élünk” – magyarázta Ecclestone.

„Akkoriban sokkal személyesebb volt a dolog. Felhívtak és azt mondták, ’Bernie, tudnál segíteni?’. Mint ahogy a drága Frank [Williams] tette. És senki sem hívott fel utána azzal, hogy ’segítettél Franknek, de mi lesz velem?’.”

A pénzkiesés pedig a Liberty Mediát is érzékenyen érinti, hiszen sem a promóterektől, sem a TV-társaságoktól, sem pedig a szponzorációkból nem jut bevételhez a társaság. De vajon mit tenne most Bernie Ecclestone?

„Az ember akkoriban azt tette, amit helyesnek vélt. A Liberty egy nagyon sikeres vállalat, és Mr. [John] Malone [az amerikai tulajdonos] nagyon-nagyon jó üzletember, és meg fogja vizsgálni, hogy kell-e neki a Forma-1.”

„Én azt mondanám: szerintünk az F1 egy remek üzlet, és rengeteg pénzt tennék mögé, mondván, hogy ezt fogjuk belefektetni. Megvenném az összes promótert, aki remek munkát végez, átvenném tőlük a kockázatot. És aztán én felelnék a versenyek megrendezéséért. Ez lenne az első.”

„Utána megpróbálnám megőrizni a csapatokat. Szépen tárgyalnék velük, megmondanám nekik, hogyan változtassanak a működésükön. Szólnék nekik, hogy túl sokat költenek – sőt, azt mondanám, hogy túl sok pénzt pazarolnak el! Ezekkel a böszme motorhome-okkal például.”

„Én 3 évig nem változtatnék a szabályokon. A Libertynek teljesen át kell alakítania a dolgokat. A legnagyobb változtatás az lenne, hogy létrehoznám a csapatbajnokságot. A versenyzők, illetve a gyártók bajnoksága még meglenne a négy nagycsapatnak, vagy ilyesmi.”

„Aztán adnék a kevésbé jól teljesítő csapatoknak két kasztnit, két motort az idényre, és 30 millió fontot engednék nekik költeni. Ami pedig a szabályokat hoznék – figyelembe véve az autók súlyát és a motorteljesítményt –, amikről tudnám, hogy az ennyi pénzből gazdálkodó csapatoknak is lehetőséget adnak a dobogóra, vagy némi szerencsével a győzelemre.”

„Az év végén pedig az a csapat, aki ekkora büdzsével a legjobban dolgozik, megnyerné a csapatbajnokságot.”

Ecclestone októberben lesz 90 éves – arra a kérdésre, hogy visszavásárolná-e a sportot, így felelt: „Semmi esély rá.” 

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS