Lépj be az F1Világ Paddockba, és kövesd velünk a bahreini eseményeket! Kattints!

  Szahíri Nagydíj

Ecclestone: Nincs veszélyben a Forma-1 jövője

Ecclestone: Nincs veszélyben a Forma-1 jövője

A Forma-1 kereskedelmi jogait igazgató Bernie Ecclestone úgy gondolja, hogy a sport túl fogja élni a világ egyik legnagyobb autógyártójának távozását, miután a Honda megerősítette, azonnali hatállyal elhagyja a királykategóriát.


A Forma-1 kereskedelmi jogait igazgató Bernie Ecclestone úgy gondolja, hogy a sport túl fogja élni a világ egyik legnagyobb autógyártójának távozását, miután a Honda megerősítette, azonnali hatállyal elhagyja a királykategóriát.


Sejteni lehetett, hogy előbb vagy utóbb, de a gazdasági világválság eléri a Forma-1-et. Az első áldozat a sport egyik legtöbbet költő résztvevője, a Honda, amely pénteken bejelentette, leállítja Forma-1-es projektjét, és árúba bocsátja csapatát.

Ez is mutatja, hogy nagy a gond, és az sem kizárt, hogy több másik nagyvállalat is követni fogja a Honda példáját, ha nem találnak nagyon gyorsan megoldást arra, miként lehetne drasztikusan csökkenteni a költségeket a sportban.

Ecclestone azonban nem gondolja, hogy bármivel is nehezebb helyzetben lenne a Forma-1, mint más nagyvállalatok szerte a világon. A brit üzletember biztos abban, hogy idővel minden helyreáll.

“Nem hiszem, hogy a Forma-1 nagyobb krízisben lenne, mint bármelyik másik cég szerte a világon. A világ krízisben van jelen pillanatban, de ettől még nem áll meg az élet, ebben biztosak lehetünk” – mondta Ecclestone a BBC-nek.

“Mindenki őrült módjára azon dolgozik, hogy minél kevesebb pénzt kelljen költeni ahhoz, hogy valaki versenyképes legyen a sportban. Még tegnap is üléseztek a csapatok technikai vezetői, hogy egy olyan szabálymódosítási csomagot rakjanak össze, ami lehetővé teszi mindezt.”

“Nem látok okot arra, hogy ne tudnánk elérni a költségek drasztikus csökkenését, és azt, hogy kisebb költségvetéssel is versenyképes lehessen valaki, amire mindannyian vágyunk.”

A Honda Racing ügyvezetője, Nick Fry is részt vett a FOTA csütörtöki ülésén, ahol szinte minden kérdésben egyezség született.

A brit szakember szintén úgy gondolja, hogy idővel minden megoldódik majd a Forma-1-ben, és azok a javaslatok, melyeket a tegnapi ülésen megalkottak, komoly költségcsökkentést eredményeznek a következő idényben.

“A csapatok rengeteget dolgoznak a háttérben, és úgy gondolom, hogy azok a változások, amiket a tegnapi megbeszélésen egyhangúlag megszavaztunk, már a jövő évben költségcsökkenést eredményeznek, több mint 50-60 millió eurót lehet megspórolni” – mondta Fry a BBC-nek.

“A csapatok tudatában vannak a jelenlegi helyzetnek, és mindent megtesznek azért, hogy a Forma-1 továbbra is izgalmas maradjon, mely sportot több mint 600 millió ember kísér figyelemmel egy évben. Ez egy hatalmas üzlet, nem omlik össze egy éjszaka alatt.”

A jelenlegi gazdasági helyzetben nem lesz könnyű új befektetőt és tulajdonost találni, azonban Fry nem aggódik túlságosan, mert véleménye szerint a Forma-1 még mindig nagyon jó üzlet egy nagy cég számára.

“Közel évi 350 millió dollár egy csapat futtatása. Ez nagyon sok pénz, azonban a nagy cégek azért lépnek be a Forma-1-be, mert ez egy globális színtér. 600 millió ember kíséri figyelemmel a sportunkat, annyian, mint ahányan az Olimpia és a futball-vb közvetítéseit.”

“Az olyan sikeres és nagy cégek, mint a Vodafone, azért vannak jelen a Forma-1-ben, mert széles körben tudják hirdetni termékeiket, és ez továbbra sem változik. Nagyon kevés olyan sport van, amellyel annyi embert el lehet érni, mint a Forma-1-gyel.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

Ezeket is ajánljuk!