Friss hírek

Ecclestone: Ponthátrányból indulhat a McLaren

A Forma-1 kereskedelmi jogait igazgató Bernie Ecclestone elárulta, a McLarennek valószínűleg ponthátrányból kell majd megkezdenie a jövő évet, ha beigazolódik, hogy a Ferrari titkos információi alapján tervezte új autóját.

A Forma-1 kereskedelmi jogait igazgató Bernie Ecclestone elárulta, a McLarennek valószínűleg ponthátrányból kell majd megkezdenie a jövő évet, ha beigazolódik, hogy a Ferrari titkos információi alapján tervezte új autóját.

“Bízom benne, hogy nem lesz gond, de még bármi megtörténhet” – mondta Ecclestone a német Auto Motor und Sportnak adott nyilatkozatában, mikor az esetleges pontlevonásról kérdezték.

A McLarent kizárták az idei konstruktőrök versenyéből, és rekordösszegű 100 millió dolláros büntetéssel sújtották, miután kiderült, hogy birtokába kerültek a Ferrari szellemi tulajdonát képző titkos technikai információkat tartalmazó dokumentumok.

Az idei év legnagyobb botránya ugyan véget ért, ám a hónap elején kiderült, a Renault illetékeseinek is meg kell jelenniük a Motorsport Világtanács december eleji meghallgatásán, mert felmerült a gyanú, hogy felhasználták a McLarentől elhalászott technikai információkat idei autójuk tervezésénél és fejlesztésénél.

“Nem tudom a részleteket, így arról sem tudok, hogy mit tettek, és mit nem” – folytatta Ecclestone. “Azonban úgy gondolom, hogy a két ügy között hatalmas a különbség, mert míg a McLaren folyamatosan kapta az információkat a Ferraritól, addig a Renault-hoz egy korábbi McLaren alkalmazott vitte magával a rajzokat.”

Ecclestone az is elmondta, az FIA-nak ki kellett volna maradnia az egész kémügyből, ám ahhoz másképp kellett volna cselekdenie a McLaren vezetőinek.

“Mikor az ügy kirobbant, azt tanácsoltam Ron Dennisnek, hogy keresse fel a rendőrséget és jelentse a lopást. Mondja azt, hogy van egy személy a csapatban, aki titkos információkat szivárogtat ki. Ha ezt megtette volna, akkor nem kerültünk volna ilyen nehéz helyzetbe, mint idén. Ez inkább rendőrségi és bírósági ügy. Nekik sokkal jobb eszközeik vannak arra, hogy kiderítsék az igazságot.”

A milliárdos üzletember egy másik nyilatkozatában ódákat zengett a Ferrari finn versenyzőjéről, Kimi Raikkönenről, aki véleménye szerint megérdemelten zsebelte be a világbajnoki címet az idei évben. Ecclestone azonban nem tudott szó nélkül elmenni minden idők legeredményesebb újonca, Lewis Hamilton mellett, és kijelentette, a McLaren a hibás azért, hogy nem tudta megnyerni a bajnoki címet debütáló évében.

A Forma-1 mindenható ura továbbá dicsérő szavakkal illette a BMW Sauber lengyel versenyzőjét, Robert Kubicát, illetve a Toro Rosso újoncát, Sebastian Vettelt, akiknek fényes jövőt jósol a Forma-1-ben, ám elhintette, Ralf Schumacher és Giancarlo Fisichella ideje hamarosan lejár a királykategóriában.

“Mindketten megfordultak már számos csapatban, és sokkal jobban kellett volna teljesíteniük” – mondta Ecclestone a két versenyzőről, akik a jövő héten a Force India színeiben tesztelhetnek Jerezben. “Jól meg kell gondolniuk, hogy vállalják-e a folytatást egy jóval gyengébb csapatban.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

Ezeket is ajánljuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!