Egy év alatt Hondából Mercedes gyári csapat - F1VILÁG.HU

Egy év alatt Hondából Mercedes gyári csapat

HIRDETÉS

Ross Brawn egy évvel ezelőtt még azt sem sejtette, hogy egy saját nevével fémjelzett csapatot fog futtatni az idei évben, azt pedig még legmerészebb álmában sem gondolta, hogy a szezon végén, a vb-cím megszerzése után, a Mercedes gyári csapatában találja magát.

Ross Brawn egy évvel ezelőtt még azt sem sejtette, hogy egy saját nevével fémjelzett csapatot fog futtatni az idei évben, azt pedig még legmerészebb álmában sem gondolta, hogy a szezon végén, a vb-cím megszerzése után, a Mercedes gyári csapatában találja magát.

Egy évvel ezelőtt még minden nyugodt és csendes volt, azonban a Honda december elején bejelentette, hogy azonnali hatállyal leállítja forma-1-es programját, és elhagyja a királykategóriát.

Sokáig úgy volt, hogy megszűnik a csapat, ám az utolsó utáni pillanatban Brawn kezébe vette a dolgokat, és egy dollárért megszerezte a brackley-i bázisú csapatot, persze vállalva a szezon során felmerülő összes költséget, amiben azért a japán cég is segített egy röpke 100 millióval.

Brawn pedig tette, amit tennie kellett, és a Honda által már jó ideje fejlesztett BGP 01-es kódszámra keresztelt modellel történelmet írt, hiszen privát csapatként, debütáló évében mindkét vb-címet megszerezte, a Mercedes-Benz közreműködésével.

A német autógyártó ugyanis az utolsó pillanatban lépett a színre, és kisegítve a csapatot, olcsó motort kínált az idei évre, ami olyan sikeres együttműködésnek bizonyult, hogy a Mercedes kapva kapott az alkalmon, és felvásárolta a brackley-i bázisú alakulatot, amely jövőre már Mercedes GP néven fut a Forma-1-ben.

“Velem egyetemben, a Brawn GP összes igazgatja hihetetlenül büszke a dolgozóira, versenyzőire, és mindenkire, aki kapcsolatba hozható a csapattal. Hatalmas köszönet nekik a kitartásért, az elkötelezettségért, a kimagasló csapatmunkáért, valamint a koncentrációért, aminek segítségével még a nehéz helyzetekben is eredményesek tudtunk lenni” – mondta Brawn.

“A menedzsment csoport továbbra is a helyén marad, hogy vezesse a mi csapatunkat, és hogy képviseljen mindenkit a Brawn GP-nél. Megtisztelve érezzük magunkat, hogy egy olyan tekintélyes márkát képviselhetünk jövőre, mint a Mercedes-Benz. Mindent megteszünk majd annak érdekében, hogy rászolgáljunk a csapatunk bizalmára.”

Mindez azt is jelenti egyben, hogy a Mercedes több mint 50 év óta először indít gyári csapatot a Forma-1-ben. Legutóbb 1955-ben történt meg ilyen, akkor Juan Manuel Fangio bajnoki címhez segítette a csapatot.

A Mercedes GP még egyik versenyzőjét sem nevezte meg, ám a Williamstől távozó Nico Rosberg minden bizonnyal Rubens Barrichello helyére érkezik, míg a másik ülés vagy a jelenlegi világbajnoké, Jenson Buttoné, vagy pedig a német Nick Heidfeldé lesz.

A Mercedes közleményében “teljes német csapat” elnevezés szerepel, ami azt is jelentheti, hogy két német pilóta kap lehetőséget jövőre, azaz Button megy a McLarenhez, Heidfeld pedig a Brawnhoz. De akkor mi lesz Raikkönennel?

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!