Egy pole sem mentette volna meg Schumacher ülését, akivel egyébként semmi gond nem volt, magyarázza a Haas csapatfőnöke - F1VILÁG.HU

Egy pole sem mentette volna meg Schumacher ülését, akivel egyébként semmi gond nem volt, magyarázza a Haas csapatfőnöke

HIRDETÉS
A Haas Forma-1-es csapatfőnöke, Günther Steiner azt mondja, Mick Schumacher egy brazíliai rajtelsőséggel sem tudta volna megmenteni ülését a csapatnál. A német pilótának két szezon után távoznia kell, így jövőre nem lesz ott a királykategória mezőnyében.
CIRCUIT DE MONACO, MONACO - MAY 19: Guenther Steiner, Team Principal, Haas F1, and Mick Schumacher, Haas F1 during the Monaco GP at Circuit de Monaco on Wednesday May 19, 2021 in Monte Carlo, Monaco. (Photo by Andy Hone / LAT Images)

Schumacher tavaly debütált a Forma-1-ben az amerikai istálló színeiben, és bár első szezonjával elégedett volt a csapat vezetősége, a német pilóta idén meglehetősen hullámzóan teljesített, így meglehetősen hamar megindultak a találgatások jövőjével kapcsolatban.

A Haas végül csütörtökön jelentette be, megválik Schumachertől, kinek helyére honfitársa, Nico Hülkenberg érkezik majd. Günther Steiner, az istálló csapatfőnöke Abu Dhabiban újságíróknak nyilatkozva beszélt a 23 éves versenyző menesztésének okairól. A szakembert arról is megkérdezték, ha a múlt hétvégi Brazil Nagydíjon nem Kevin Magnussen, hanem Mick Schumacher szerzett volna rajtelsőséget az időmérőn, megtarthatta-e volna helyét.

„Semmi sem változott volna. Mert nem lehet egy érzelmes verseny vagy időmérős eredmény után ilyen döntést hozni, ez hiba lenne” – mondta Steiner, aki elismerte, azok a balesetek sem könnyítették meg Schumacher helyzetét, amiket elszenvedett az idény első felében.

„Ez is benne van a dologban, de azt nem mondhatja az ember, hogy ’ó, de hát összetörte az autót’, ami persze nyilván nem volt jó. Nem szépíteni próbálom a dolgot, de láthatjuk azt is, hogy a jó eredményeinek mekkora hatása volt. Meg kell találni az egyensúlyt. Vannak nagyon jó dolgok is, például az ausztriai vagy silverstone-i szereplés, ezek nagyon jó eredmények voltak.”

„És aztán voltak rossz dolgok, a balesetek. Szóval vegyes a kép. De nem egyetlen esemény váltotta ezt ki, hanem dolgok kombinációja, és a lényeg, hogy szeretnénk újra felépíteni a csapatot.”

Steiner elismerte, Schumacher idén képes volt arra, hogy fejlődjön.

„Mick sokat fejlődött az idény során. Mindannyian láthatják ezt, nem kell magyaráznom. Ezért is tartott olyan sokáig, és nem hoztuk meg ezt a döntést a nyár elején, ahogy egyesek gondolják. Sokáig tartott eldönteni, mi a legjobb a csapatnak.”

Arra a kérdésre, hogy mégis mi hiányzott Schumacherből, a csapatfőnök így válaszolt: „Szerintem a többévnyi F1-es tapasztalat, és az, hogy rajtunk kívül nem versenyzett más csapatnál.”

„Ami Nico hoz, az az, hogy három-négy csapatnál volt korábban, szóval van tapasztalata. És tapasztalatot szerezni időbe telik, nekünk pedig jelenleg nincs időnk, mert előre akarunk lépni. Nem akarunk ott lenni, ahol most tartunk, jobban szeretnénk szerepelni.”

Hirdetés

Steiner hozzátette, nehéz azt mondani, hogy Schumacher nem felelt meg az elvárásoknak.

„Nehéz válaszolni erre a kérdésre, hiszen mi az elvárás? Talán most már látunk olyan dolgokat a csapatban, amiket orvosolnunk kell, amikben tudunk jobbak lenni valaki mással, félretéve a teljesítményt, meg a többit. Inkább arról van szó, hogy előrébb kell jussunk a csapattal, nem csupán a versenyzővel.”

„Nem Mick hibája az, hogy most itt tartunk. Magunkat kell okolnunk, de újra fel kell törnünk, és van egy rövidebb út egy olyan sráccal, aki rengeteg tapasztalattal rendelkezik, aki több olyan csapatnál versenyzett, melyek hasonló helyzetben voltak, mint mi.”

Schumacher a pletykák szerint jövőre a Mercedes versenyzője lehet, de természetesen szeretne visszatérni a rajtrácsra.

„Hogy megérdemel-e egy helyet a mezőnyben, vagy sem… Ki vagyok én, hogy ezt eldöntsem? Azt gondolom, mindannyiunknak dolgoznunk kell valamiért, senkinek sem adnak ingyen semmit” – mondta Steiner. „Nálam nincsenek ülések. És nem szeretem megmondani a kollégáimnak, más csapatfőnököknek, hogy ki érdemel meg mit. Nem akarok ilyen helyzetben lenni.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!