Egykori sportigazgatója szerint hibázott a Ferrari - F1VILÁG.HU

Egykori sportigazgatója szerint hibázott a Ferrari

HIRDETÉS

A Scuderia Ferrari korábbi sportigazgatója, Cesare Fiorio szerint rossz döntést hozott a maranellói gárda azzal, hogy leszerződtette a következő két évre Kimi Räikkönent.


A Scuderia Ferrari korábbi sportigazgatója, Cesare Fiorio szerint rossz döntést hozott a maranellói gárda azzal, hogy leszerződtette a következő két évre Kimi Räikkönent.

Az olasz istálló szerdán jelentette be, hogy Felipe Massa helyét a finn versenyző veszi át, aki így Fernando Alonso csapattársa lesz majd jövőre.

A Ferrari tehát egy igencsak rutinos versenyzőpárossal vág majd neki a 2014-es bajnokságnak, ami a csapat hasznára válhat majd a jelentős szabályváltozások miatt.

A gárda korábbi sportigazgatója, Cesare Fiorio mégis úgy véli, a Ferrari jobban tette volna, ha egy fiatal tehetséget ültet Massa helyére.

„Nem igazán tetszik ez az új igazolás” – idézi a szakember szavait a Gazzetta dello Sport.

„Elismerem a tehetségét, de az életstílusával nem tudok azonosulni, mint ahogy technikai hozzáállásával sem. Én nem őt választottam volna.”

„Véleményem szerint ez egy konzervatív választás. Én inkább egy feltörekvő versenyzőt választottam volna egy olyan helyett, aki már pályafutása végén jár. Nem olyan életet él, mint egy atléta, és ahhoz, hogy valaki bajnok legyen a Forma-1-ben, a tehetség nem elég.”

„Fizikailag, technikailag és pszichológiailag is oda kell tenni magad – az alapján, amit én pályafutásom során láttam, ő az a fajta srác, aki röviddel az edzések után fogja a kis csomagját és lelép.”

Fiorio – 1989 és 1991 között dolgozott a Ferrarinál – véleménye szerint Räikkönen érkezéséből Fernando Alonso profitál majd a legtöbbet.

Hirdetés

Amikor a szakembert arról faggatták, Alonso küszködhet-e a finn pilóta oldalán, így felelt: „Miért küszködne? Véleményem szerint Alonso örül, hiszen csak értékesebbé válik azáltal, ha megveri Räikkönent.”

„Nem látok semmiféle problémát. Bárhogy is legyen, ez az új páros lesz a legerősebb 2014-ben: a Mercedes duója is nagyon ott van, de [Nico] Rosberg nagyon következetlen – kivételes dolgokat visz véghez, aztán hirtelen eltűnik.”

„Kimi ezzel szemben egy „állat” a versenyeken, egy igazi küzdő, még hogy ha nem is egy ász az időmérőkön.”

Habár sokak szerint az Alonso – Räikkönen páros komoly fejfájást okoz majd a Ferrarinak, Fiorio szerint könnyebb lesz kezelni a helyzetet annál, mintha csak egy világbajnoka lenne a csapatnak.

„Szerintem jobb két világbajnok – jobb megbirkózni a rivalizálás okozta problémával egy évben háromszor, vagy akár tízszer, tudván azt, hogy mindketten képesek versenyeket és bajnoki címet nyerni, mintha a csapatnak egy haszontalan másodhegedűse lenne.”

Arra a kérdésre, hogy Massát haszontalannak tekinti-e jelen teljesítménye alapján, Fiorio így felelt: „Én csak azt mondom, hogy Massa az elmúlt négy évben nagyon meggyengült.”

„Egyetlen erőssége az egykörös teljesítmény volt, de egyszerűen nincs benne versenykraft. Nincs ritmusa, és gyakran elhalványul a futamokon.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!