Elhunyt a McLaren egykori csapatvezetője

A McLaren istálló egykori alapítója, részvényese, és csapatvezetője, Teddy Mayer 73 évesen távozott az élők sorából, nyugodjon békében.

A McLaren istálló egykori alapítója, részvényese, és csapatvezetője, Teddy Mayer 73 évesen távozott az élők sorából, nyugodjon békében.

Edward Everett Mayer azt követően került a wokingi gárda élére, hogy az egyik alapító, Bruce McLaren tragikus körülmények között életét vesztette egy Cam-Am autó tesztelése közben Goodwoodban 1970-ben.

Az amerikai szakember korábban egy Formula Junior istállót futtatott, majd összeismerkedett McLarennel, akinek sokat segített a brit forma-1-es alakulat életre hívásában.

Bruce halála után ő került a csapatfőnöki pozícióba, és irányítása alatt 1974-ben, illetve 1976-ben két világbajnoki címet is szerzett az alakulat, először Emerson Fittipaldival, majd James Hunttal. A McLaren továbbá a Can-Am és az Indy/Champ Car bajnokságban is kiválóan szerepelt, Johnny Rutherforddal megnyerte az 1976-os Indianapolis 500-as futamot.

Mikor aztán az 1970-es évek végén a McLaren szerencséje megfordult, és a csapat nem hozta a várt eredményeket, a főszponzor, a Marlboro a csapathoz csábította az akkor már a Formula 2-ben sikeres csapatvezetőt, Ron Dennist. Mayer kezdetekben még a fedélzeten maradt, ám 1982-ben úgy döntött, eladja részvényeit Dennisnek, és megalapítja mclarenes kollégájával, Tyler Alexanderrel új Champ Car csapatát, a Mayer Motor Racinget.

Amerikában csak néhány évet töltött, legnagyobb sikerének mondható, hogy Tom Snevával közel került ahhoz, hogy elhappolják Mario Andretti elől a bajnoki címet 1984-ben, ami végül nem sikerült. Azt követően Mayer visszatért a Forma-1-be a Beatrice Haas projekt keretén belül, de ez rövid életű volt, ugyanis 1986-ban le is állították, így ismét Amerikába vette az útját a Penskéhez, ahol egészen 2007-ig a tanácsadói szerepet töltötte be.

Mayert angliai otthonában érte a halál január 30-án.

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS